Brandweer ontsteekt discussie over misbruik fondsen
Er is te weinig toezicht op de manier hoe lagere overheden staatsfondsen verkrijgen en gebruiken. De discussie is aangezwengeld door twee brandweermannen die zeggen dat zij opdracht kregen om brand te stichten.
Corruptie, vage regelgeving en gebrekkig toezicht zijn de oorzaak van wijdverbreid misbruik van fondsen van de centrale overheid door provincies en prefecturen. Door het hele land en in alle sectoren worden staatsfondsen massaal misbruikt, zegt Zhou Peng'an, een lid van de politieke consultatieve conferentie in Wuhu.
Volgens Zhou beschouwen veel lokale bestuurders de staatsfondsen als geldautomaat. Er is onvoldoende zicht of het geld terecht wordt toegekend en of het vervolgens juist wordt gebruikt. In het gunstigste geval wordt een deel aangewend voor het doel waarvoor het fonds bijspringt en wordt de rest voor andere publieke doelen ingezet. Maar soms verdwijnt geld in de zakken van corrupte functionarissen, zegt Zhou tegen Global Times. "Volgens de huidige regels kan iedereen zomaar geld krijgen."
In de brand, uit de brand
In China is grote verontwaardiging ontstaan over het verhaal van twee brandweermannen, die beweren dat ze tot zes keer toe opdracht hebben gekregen brand te stichten in de Hongliu Daquan-mijn. Op die manier verkreeg het bestuur van Ejin Banner in Binnen-Mongolië in totaal 380 miljoen yuan (ruim 50 miljoen euro) uit het fonds voor brandbestrijding.
De brandweermannen, die ironisch genoeg waren ingedeeld bij een eenheid voor brandpreventie, besloten naar buiten te treden na een conflict over hun loon. Het bestuur van Ejin Banner ontkent de beschuldiging en zegt dat het in de afgelopen jaren slechts 4,4 miljoen yuan uit het fonds heeft ontvangen (600.000 euro).
Gerelateerde onderwerpen:
Slecht waterbeheer mede oorzaak overstromingenLevenslang voor corrupte oud-generaal
Demonstranten steken burgemeester in brand