Geen/veel nieuws van G20-top
De leiders van de twintig grootste economieën in de wereld hebben hun topconferentie in Hangzhou afgesloten zonder concrete afspraken. Maar in de wandelgangen werd volop zaken gedaan.
De G20-landen hebben afgesproken hun macro-economisch beleid beter op elkaar af te stemmen en protectionisme tegen te gaan. Maar concrete beleidsafspraken werden niet overeengekomen, ondanks pogingen van het Chinees voorzitterschap om de haperende wereldeconomie gezamenlijk weer aan de praat te krijgen.
De Chinese president Xi Jinping zei zondag nog op de opening van de tweedaagse top dat de wereldeconomie zich op een 'cruciale splitsing' bevindt en dat de wereld niet op 'holle frasen' van de wereldleiders zat te wachten. "Gezien de risico's en uitdagingen van de wereldeconomie, heeft de internationale gemeenschap hoge verwachtingen van de G20-top", zei Xi.
Urgentie
Maar die urgentie wordt momenteel niet door veel leiders gedeeld. In Europa zijn ze nog maar net op adem gekomen na de Eurocrisis en de Brexit. In de Verenigde Staten is het wachten op de presidentsverkiezingen.
Er zijn nieuwe crises die momenteel de agenda bepalen: Syrië, vluchtelingen, IS, een staatsgreep in Turkije, oplopende spanningen met Rusland en in de Zuidchinese-Zee. Tot overmaat van ramp vuurde Noord-Korea tijdens de top nog maar eens drie ballistische raketten af.
Blauwdruk
De krampachtige pogingen van China de agenda tot economische problemen te beperken, leidde er uiteindelijk toe dat Xi op het einde van de G20-top niet veel resultaten kon melden, ondanks de presentatie van een dik slotdocument. "We proberen de groeimotoren van internationale handel en investeringen te revitaliseren. We steunen multilaterale handelsmechanismes en zijn tegen protectionisme om de teruggang in de wereld-handel tegen te gaan", aldus Xi in zijn slotverklaring. China is bezorgd dat het niet mag investeren in gevoelige sectoren in het westen, zoals de energiesector. Achter de schermen werd China met name door Europese landen ervan beschuldigd dat het zelf zijn eigen industrie beschermt en geen gelijk speelveld creëert voor buitenlandse bedrijven in China.
In een persconferentie voegde Xi eraan toe dat de wereldeconomie niet boven Jan komt met fiscaal en monetair beleid alleen. Hij zei dat de leiders het eens waren over een Chinees voorstel voor een blauwdruk voor innovatieve groei. De Chinese staatsmedia namen het gretig over; er is China veel aan gelegen de top tot een succes te maken. Zonder conrete afspraken lijkt het echter niet meer dan de holle frasen waar Xi eerder voor waarschuwde.
Wandelgangen
Maar zo vaak zien de wereldleiders elkaar nu ook weer niet. Ze grepen de kans voor interessante onderonsjes met beide handen aan. Xi, Obama (laatste G20), Poetin, Erdogan, Merkel, Hollande, May (eerste G20) en Abe hadden het druk. Xi waarschuwde de Zuidkoreaanse president Park Geun-hye nogmaals voor slechtere bilaterale banden als zij besluit het Amerikaanse anti-raketsysteem THAAD te plaatsen.
Een opvallende ontmoeting was die tussen de Chinese president Xi en de Japanse premier Abe. Hun lichaamshouding en gelaatsuitdrukking (foto) was een wereld van verschil met hun vorige ontmoeting twee jaar geleden, toen de twee elkaar niet aankeken tijdens het handenschudden voor de camera's. Xi vertelde Abe dat beide landen de verantwoordelijkheid hebben om hun meningsverschillen opzij te zetten en de normale relaties zo snel mogelijk te hervatten, aldus staatspersbureau Xinhua. De twee zullen elkaar naar verwachting opnieuw ontmoeten op de Oost-Aziëtop, die dinsdag van start gaat in Laos.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
China's 500 grootste bedrijven zetten minder omToch top Japan, Zuid-Korea en China
China 'boos en verward' over raketsysteem VS