Disciplinaire straffen na familiedrama
Zes lokale functionarissen in Kangle zijn door de communistische partij gestraft wegens plichtsverzuim. Zij zouden een familiedrama met zes doden niet hebben voorkomen.
Het plaatsvervangend dorpshoofd en twee ambtenaren van Agushan worden ontslagen; nog eens drie bestuurders van Kangle waar het dorp administratief onder valt worden officieel berispt. De disciplinaire maatregelen volgen na een familiedrama dat op het Chinese internet tot grote commotie heeft geleid.
Drie weken geleden beroofde de 28-jarige Yang Gailan (foto) zich van het leven door het drinken van pesticides, nadat ze haar zoon en drie dochters die tussen de drie en zes jaar oud waren had doodgestoken. Acht dagen later pleegde de vader Li Keying, die in een stad verderop in de provincie Gansu werkte, ook zelfmoord door landbouwgif te drinken.
Maatschappelijk werk
Het familiedrama heeft ernstige tekortkomingen in het lokale maatschappelijk werk blootgelegd, staat in een verklaring van het bestuur van Kangle die zaterdag werd gepubliceerd. De zes functionarissen worden medeverantwoordelijk gehouden voor de tragische afloop van familieproblemen die al jaren aan de gang waren.
Zo was het dorpsbestuur op de hoogte van ernstige huwelijksproblemen, zonder dat een bemiddelingspoging werd ondernomen. Het gezin verkeerde in financiële problemen nadat het in 2013 een bijdrage had verloren omdat de vader iets meer was gaan verdienen dan de nationale armoedegrens van 2.300 yuan per jaar (250 euro), maar maatschappelijk werkers vroegen niet hoe ze anderzins konden helpen. Het woonhuis was een bouwval, zonder dat het bestuur hielp bij verbeterplannen. Tenslotte wordt sociaal werkers verweten dat zij de vader niet hebben bijgestaan, nadat hij had vernomen dat zijn vrouw en de kinderen waren omgekomen.
Afglijden
De tragische dood van het gezin herinnerden veel Chinezen eraan dat ondanks decennia van vooruitgang er nog altijd 70 miljoen landgenoten in extreme armoede leven, voornamelijk op het platteland. Zo armoedig, dat ze een wanhoopsdaad als oplossing voor hun problemen zien. Velen vroegen zich af hoe het gezin jarenlang kon afglijden, zonder dat familie, vrienden of buren hulp boden.
Er was ook kritiek op de overheid, die te weinig zou doen om de allerarmsten te helpen, en de inkomensongelijkheid in China. Een enkeling stelde China's etnische beleid ter discussie, die minderheden toestaat meerdere kinderen te krijgen, ook als het financiële draagvlak daarvoor ontbreekt. Aanvankelijk probeerde lokale autoriteiten de berichtgeving op internet te censureren, nadat geruchten opdoken dat bestuurders de armoedetoeslag van het gezin in eigen zak hadden gestoken. Toen de kwestie zich via internet over heel China begon te verspreiden was er geen houden meer aan. De nationale overheid reguleerde het debat door extreme standpunten en geruchten te verwijderen, maar liet de discussie verder ongemoeid.
Gerelateerde onderwerpen:
Miljoenen Chinese kinderen leven in extreme armoedeEen op vier ouderen leeft in armoede
'China in 2025 land met hoge inkomens'