Toezichthouder waarschuwt voor schuldenlast China
De Bank voor Internationale Betalingen waarschuwt voor de snel oplopende schulden in de Chinese particuliere sector. Op termijn zouden die een bankencrisis kunnen veroorzaken.
De snelheid waarmee Chinese banken kredieten verstrekken vormen een potentieel gevaar voor de stabiliteit van China's financiële systeem. Daarvoor waarschuwt de Bank voor Internationale Betalingen in zijn kwartaalverslag. De BIB fungeert als bank voor nationale centrale banken en ontwikkelt internationale regels voor de sector, waarvan de Bazelse Akkoorden die na de financiële crisis zijn opgesteld de bekendste zijn.
Volgens de toezichthouder is China's zogeheten credit-to-GDP gap in maart gestegen van 25,4 vorig jaar tot 30,1 nu. Dit cijfer combineert twee variabelen: de hoeveelheid schulden in de particuliere sector ten aanzien van de omvang van de economie op dit moment en de lange termijntrend van de schuldenlast. Een cijfer van 10 of hoger wordt als problematisch gezien.
Stimuleringsbeleid
De BIB schrijft in het verslag wat iedere econoom al weet: een hoog cijfer duidt er op dat de kans groter wordt dat particulieren en bedrijven hun rentes en afbetalingen niet kunnen ophoesten. Als er maar voldoende schuldenaars zijn die in de problemen komen, kan dat hun bank in problemen brengen. En als er meerdere banken in een land in de problemen komen, kan dat een bankencrisis veroorzaken.
China's credit-to-GDP gap is al sinds het derde kwartaal van 2009 hoger dan tien. Het is een gevolg van het stimuleringsbeleid van de Chinese overheid; om de economische groei aan te jagen wordt lenen goedkoop gemaakt. Nu de economische motor hapert, heeft de Chinese centrale bank de rente steeds verder verlaagd en de verplichte reserves die banken moeten aanhouden verkleind. Het aantal kredieten is sindsdien snel gegroeid.
Sleutelprobleem
China's totale schuldenlast bedroeg eind vorig jaar 28 biljoen dollar, 255 procent van het BNP. Kredieten voor het bedrijfsleven nemen ongeveer tweederde daarvan voor hun rekening (171% van het BNP).
In juni noemde het IMF de schuldenberg van het Chinese bedrijfsleven 'het sleutelprobleem van de Chinese economie'. Het IMF riep de Chinese regering op vaart te maken met de aanpak van de schuldenlast van bedrijven. Het IMF becijferde eerder dat er in China mogelijk wel 1,3 biljoen dollar aan dubieuze leningen uitstaat; kredieten waarvan de schuldenaars de rente en aflossing niet meer kunnen opbrengen zonder herfinanciering. Chinese banken wijzen erop dat ze over grote stroppenpotten beschikken. Bovendien rekenen ze erop dat de Chinese overheid bijspringt als ze in de problemen komen.
Gerelateerde onderwerpen:
China pakt schaduwbankieren aanOverheidsadviseur waarschuwt voor systeemcrisis
IMF: 'China moet schuldenlast bedrijven aanpakken'