economie cultuur politiek RSS

Duterte snel op bezoek in China

De nieuwe Filipijnse president Rodrigo Duterte brengt mogelijk al volgende maand een bezoek aan Beijing. China en de Filipijnen hebben haast om hun samenwerking te hervatten.

"Ik ga dit jaar nog naar China en jullie zullen me daar wel vaker zien." Dat zei Duterte donderdag op een conferentie met Chinese zakenlieden in Manila. Filipijnse diplomaten lieten persbureau Reuters vrijdag weten dat hun president waarschijnlijk eind oktober naar Beijing vliegt voor een ontmoeting met president Xi Jinping.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken bevestigde vrijdag dat een bezoek van Duterte in de pijpleiding zit. Hij is welkom, zei een woordvoerder, en voegde eraan toe dat het bezoek hopelijk snel plaats kan vinden. Duterte's Chinagezant oud-president Fidel Ramos reist mogelijk komende week al naar Beijing om het bezoek voor te bereiden.

 

Verzuurde relatie

De relaties tussen de Filipijnen en China zijn de afgelopen jaren verzuurd, door conflicterende claims op de Zuidchinese-Zee. De Filipijnse regering is boos dat zijn vissers door de Chinese kustwacht uit het omstreden gebied worden verjaagd en toenemende bouwlust op landmassa's die onder Chinese controle staan.

China op zijn beurt was woedend dat de vorige Filipijnse regering zich tot het Permanente Hof van Arbitrage wendde en zo mogelijk nog bozer toen het Hof de Chinese rechtsgronden op zijn territoriale claims grotendeels van tafel veegde.

 

Gespreksagenda

De regering in Manila heeft zich op de vlakte gehouden na de voor de Filipijnen zeer gunstige uitspraak en ervoor gewaakt de Chinezen niet verder te irriteren. Oud-president Ramos is op pad gestuurd om de dialoog met China te herstellen en hij heeft resultaat geboekt.

De Filipijnse regering hoopt de handelsrelatie met China uit te bouwen en rekent op broodnodige Chinese investeringen. Toch zal Duterte geen concessies doen over het territoriale conflict. Hij wil normalisatie van de relaties, afspraken over visserij en mogelijk enkele andere, niet gevoelige onderwerpen van gemeenschappelijk belang aansnijden, zoals bestrijding van drugshandel en terrorisme.

 

Reisschema

Dat de Filipijnse regering niet van plan is al zijn eitjes in één mandje te leggen, blijkt uit de reisplannen van Duterte, die drie maanden geleden werd geînaugureerd. Op weg naar Beijing zal hij eerst Tokio aandoen. Japan en de Filipijnen onderhouden een vriendschappelijke relatie en afgesproken is dat Tokio tien kustwachtvaartuigen levert.

Volgende week al reist Duterte naar Vietnam en eerder bezocht hij Indonesië. Allemaal regiogenoten en allemaal landen die problemen hebben met Chinese aanspraken op de zee.

UPDATE - Duterte kondigde maandag aan dat hij dit jaar nog Rusland zal bezoeken voor gesprekken met premier Dmitri Medvedev. Ook kondigde hij een herijking van de relaties met de Verenigde Staten aan.

UPDATE II - Het bezoek van Fidel Ramos aan Beijing is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Bronnen in Manila vertelden Reuters dat de Filipijnse regering niet wilden dat Ramos' missie samen zou vallen met Dutertes staatsbezoek aan Vietnam, dat woensdag begint.

UPDATE III - Reuters meldt vrijdag dat Duterte vanaf 19 oktober een driedaags bezoek aan Beijing zal brengen. Daarbij zal hij door president Xi Jinping en premier Li Keqiang worden ontvangen.

zaterdag 24 september 2016

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Ramos-missie succes: China en Filipijnen gaan praten
Hooggerechtshof China stelt jurisdictie over zee vast
Vijf vragen over arbitragezaak Zuidchinese-Zee

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder