Broodje Blogaap: China in het nieuws week 38
Andere verhalen in de media over China waren deze week: een aap die het beter weet, gouden regen en een rijke hond aan de lijn.
Drie jaar lang verzamel ik iedere vrijdag de meest bijzondere verhalen uit China. En net als je denkt dat je alles gezien hebt, is er toch weer een verhaal waarvan je van je stoel valt. Bewoners van Qingdao deelden deze week op Weibo en WeChat foto's van een ongewone straatruzie tussen een taxichauffeur en een man met een aap.
De drie hadden mot gekregen toen de aap van de achterbank naar voren was gekropen en aan het stuur van de taxi begon te trekken. Daar was de taxichauffeur niet van gediend. Hij parkeerde de auto en zette zijn passagiers op straat. Vervolgens weigerde de passagier (en de aap) te betalen voor het ritje.
Er ontstond ruzie, die zo hoog opliep dat de politie eraan te pas kwam. Die oordeelde dat de chauffeur het recht heeft passagiers die zich niet gedragen uit zijn taxi te zetten en om vergoeding van de ritprijs kan vragen, ook als de rit niet is afgemaakt. De boze passagier begrijpt niet waarom de taxichauffeur problemen maakt; volgens Shanghai Daily zei de man dat de aap ook kan fietsen en dus heel goed in staat is een voertuig te besturen. Volgende keer op de tandem dan maar.
Blogaap zegt: ik zit weleens in een Chinese taxi en ik sluit niet uit dat de aap een betere chauffeur zou zijn.
En dan de paralympische spelen in Rio. China is met 239 medailles, waarvan 107 gouden, met voorsprong de winnaar van het medailleklassement. Gefeliciteerd.
Maar het is veel Chinezen opgevallen dat er in de Chinese media nauwelijks aandacht was voor de prestaties van de gehandicapte sporters. En dat terwijl het land toch altijd zo kien is op internationaal succes.
Zelfs partijtabloid Global Times brak een lans voor de Chinese equipe; het verschil in aandacht voor de zomerspelen en de paralympics 'weerspiegelt de inadequate aandacht en zorg die gehandicapten in China ontvangen'.
En zo is het maar net. Gehandicaptenzorg staat in China in de kinderschoenen en is voor veel gewone Chinezen niet te betalen. Geen wonder dat veel Chinese ouders hun gehandicapte baby noodgedwongen ter adoptie aanbieden. De sportieve successen in Rio waren een uitgelezen kans om te laten zien dat gehandicapten met de juiste zorg en aandacht tot heel veel in staat zijn.
Waar de een te weinig geld heeft om zijn kind de juiste zorg te geven, beschikt de ander juist over zoveel geld dat hij van gekkigheid niet weet wat hij ermee moet. Veel Chinezen deelden deze week op sociale media het bericht over Coco, de hond met acht iPhones 7. Daarmee behoorde Coco tot een van de eerste bezitters van dit nieuwe toestel. Als ik de foto's op Coco's eigen Weibo-account mag geloven was hij niet heel uitgelaten over zijn nieuwe telefoons.
Nou is Coco een bekende hond in China. Of liever gezegd, iedereen weet dat Coco een bekend baasje heeft: Wang Sicong. En dat is weer de zoon van Wang Jianlin, de rijkste man van China.
Chinese internetgebruikers raakten niet uitgepraat over de onpraktische speeltjes van Coco. En over de manier waarop de jonge Wang zijn rijkdom etaleert. Tuhao!
Wang Junkai. de zanger van de populaire boyband TFboys is woensdag 17 geworden en dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Billboards om hem te feliciteren waren te zien in zijn woonplaats Chongqing, Zuid-Korea, Japan en om een of andere reden ook in IJsland. Maar het opvallendst was zonder meer de felicitatiewens op de gigantische beeldschermen op Times Square in New York. De hashtag WangJunkaigefeliciteerdop21sept werd 1,5 miljard keer gedeeld op Weibo. Ook namens Blogaap: gefeliciteerd Junkai.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap