Voorwaardelijke celstraf voor arbeidsrecht-activisten
Drie prominente voorvechters voor de rechten van Chinese arbeiders zijn maandag veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen. Zij worden beschuldigd van het verstoren van de openbare orde en het samenwerken met buitenlandse, vijandelijke krachten.
Een rechtbank in Guangzhou heeft Zeng Feiyang, directeur van het Panyu Arbeiderscentrum, veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van vier jaar. Twee van zijn medewerkers, Tang Huanxing en Zhu Xiaomei, kregen 18 maanden voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van twee jaar.
De rechters achtten bewezen dat de drie door middel van illegale demonstraties de openbare orde hebben verstoord en enkele bedrijven grote schade hebben berokkend. Volgens het ministerie van publieke veiligheid heeft Zeng sinds 2010 in totaal vijf miljoen yuan (750.000 euro) ontvangen van 'buitenlandse groepen en ambassades'.
Anti-Chinese krachten
Zeng, Tang en Zhu hebben schuld bekend, berouw getoond en zullen niet in hoger beroep gaan. In zijn slotwoord zei Zeng dat hij "training en fondsen heeft geaccepteerd van buitenlandse organisaties die vijandig tegenover China staan en op hun verzoek arbeiders heeft opgezet om op een extreme manier voor hun rechten op te komen."
Tang voegde daaraan toe dat het de groep erom te doen was geld te verdienen. "Op het eerste gezicht leken we te strijden voor de rechten van arbeiders, maar onze werkelijke bedoeling was onze invloed uit te breiden, met name in het buitenland, omdat dit ons hielp fondsen te verkrijgen."
Migrantarbeiders
Het Panyu Arbeiderscentrum was actief in de geïndustraliseerde provincie Guangdong, ook wel de Werkplaats van de Wereld genoemd. Zij kwamen op voor met name migrantarbeiders die achter-stallig loon tegoed hadden of waarvan de werkgever geen sociale premies betaalde. Regelmatig organiseerde het centrum stakingen om hun eisen kracht bij te zetten.
In China worden alleen door de partij erkende vakbonden toegestaan. Een veelgehoorde klacht is dat die alleen op hoofdlijnen het beleid proberen te beïnvloeden en te weinig voor praktische problemen opkomen.
Demonstratie-monitor
Maandag werd bovendien bekend dat Li Tingyu en Lu Yuyu zullen worden vervolgd wegens het veroorzaken van problemen. Het tweetal beheert sinds 2013 de website 'Niet in het nieuws', waarop ze protestdemonstraties door heel China in kaart brengen. Lu en Li verzamelen op sociale media meldingen, foto's en videobeelden van demonstraties. Op die manier documenteerden ze vorig jaar 30.000 protestbijeenkomsten. Het is de grootste onafhankelijke database over sociale onrust in China. Ze werden op 15 juni aangehouden.
Gerelateerde onderwerpen:
Vijf vragen over veroordeelde activisten en juristenOprichter demonstratie-monitor gedetineerd
Activisten voor betere arbeidsomstandigheden in cel