economie cultuur politiek RSS

China onthult enorme fraude medicijnonderzoek

Farmaceutische bedrijven rommelen op grote schaal met klinische tests die in China worden verricht. Volgens de Chinese toezichthouder deugt het onderzoek naar de werking van nieuwe medicijnen in vier van de vijf gevallen niet.

De staatsadministratie voor voedsel en medicijnen deed een jaar lang onderzoek naar 1.622 aanvragen voor toelating van nieuwe medicijnen op de Chinese markt. De toezichthouder kwam tot de conclusie dat in meer dan 80 procent van de aanvragen was gerommeld met de resultaten van klinisch onderzoek.

Volgens het rapport zijn de verzamelde data die moeten bewijzen dat een medicijn werkt en welke bijverschijnselen het heeft vaak incompleet, voldoen niet aan wetenschappelijke eisen of zijn eenvoudigweg niet meer terug te vinden, wat suggereert dat ze nooit hebben bestaan. De staatsadministratie verdenkt bedrijven ervan opzettelijk data te hebben vervalst en informatie over bijverschijnselen te hebben verdonkeremaand.

 

Groeimarkt

De rapporteurs constateren 'plichtsverzuim bij controlerende instanties en fraude bij farmaceutische producenten, bemiddelaars en medische staf'. De aanvraag van de medicijnen die niet aan de eisen voldoen is inmiddels afgewezen, aldus het Dagblad Economische Informatie, die als eerste over het schandaal bericht.

De Chinese zorgmarkt groeit explosief en steeds meer farmaceuten willen een graantje meepikken. Westerse fabrikanten brengen vaak beproefde medicijnen in China op de markt, die al jaren geleden in de Verenigde Staten en Europa zijn goedgekeurd. Chinese farmaceuten zijn nog niet zo ver. Om toch te kunnen profiteren willen zij 'nieuwe' medicijnen introduceren die bestaan uit een mengsel van werkzame bestanddelen, medicijnen waarvan de ontwikkeling in het westen is stopgezet omdat ze minder effectief zijn dan bestaande middelen of op basis van verlopen patenten van anderen.

 

Proefgebied

Onduidelijk is wat het rapport betekent voor de vele Chinese bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in klinisch onderzoek. Deze contract research organisaties verrichten niet alleen voor Chinese fabrikanten, maar ook voor westerse farmaceuten de noodzakelijke praktijktesten die aan massaproductie vooraf gaan.

China is populair proefgebied. Niet zozeer omdat de regels soepel zijn (die zijn op papier even streng als in de VS of Europa), maar omdat klinische tests hier snel en goedkoop zijn uit te voeren. Chinezen krijgen maar de helft van hun zorgkosten vergoed. Veel Chinezen kunnen de kosten van een ernstige of chronische ziekte niet opbrengen en zijn maar wat blij als ze gratis een experimenteel medicijn krijgen aangeboden.

woensdag 28 september 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Eerste winnaars 'China's Nobelprijs' bekend
Ouders eisen schadevergoeding na vaccin-schandaal
Tweede kans voor afgeschreven medicijnen in China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder