Chinees bedrijf koopt Belgisch windmolenpark
China General Nuclear koopt het Belgische windmolenpark Esperance in Estinnes. De aankoop past in het diversificatiebeleid van het Chinese staatsbedrijf.
China General Nuclear neemt het windmolenpark over van Windvision, dat statutair een Nederlands bedrijf is, maar door heel Europa windmolens exploiteert. Onbekend is hoeveel geld met de overname gemoeid is.
Esperance bestaat uit slechts elf windmolens. Maar omdat deze volledig uit de laatste generatie 'monsterturbines' van ieder 7,5 megawatt bestaat zijn deze samen goed voor 170.000 megawattuur, genoeg om 50.000 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Daarmee is dit windmolenpark qua opbrengst het grootste op het Belgische vasteland.
Diversificatie
CGN is een staatsbedrijf dat vooral kernenergie produceert. Sinds twee jaar investeert het echter ook in andere energievormen. In 2014 werd een Europees kantoor geopend van waaruit diverse aankopen in duurzame energieprojecten in Frankrijk en Groot-Brittannië werden gedaan. Chinese bedrijven tonen een toenemende belangstelling voor de Europese energiesector, omdat deze als een veilige investering met een stabiel rendement wordt beschouwd. Minister van Economische Zaken Henk Kamp probeerde vorig jaar nog Chinese investeerders warm te maken voor de aanleg van Nederlandse windmolenparken op de Noordzee.
Eerder deze maand werd bekend dat CGN van de Britse regering groen licht krijgt om samen met het Franse EDF een kerncentrale te bouwen en te exploiteren in Hinckley Point. CGN hoopt dat dit een springplank is voor nog eens twee kerncentrales naar Chinees ontwerp in het Verenigd Koninkrijk.
Eandis-deal van de baan
Een andere grote Chinese investering in de Belgische energiesector is van de baan. State Grid wilde voor 830 miljoen euro een belang van 30 procent verkrijgen in Eandis, het bedrijf dat het Vlaamse elektriciteitsnetwerk beheert. In België ontstond de laatste weken veel weerstand tegen de participatie van een Chinees staatsbedrijf in de 'strategische' energiesector.
De deal werd echter om een andere reden getorpedeerd: de stad Antwerpen weigerde in te stemmen met de gelijkschakeling van de stroomtarieven in het Eandis-verzorgingsgebied, waardoor Antwerpenaren meer voor hun elektriciteit zouden moeten betalen.
Gerelateerde onderwerpen:
Groen licht voor Chinese investering kerncentrale VKChina koploper windenergie; zet 1 op de 8 molens stil
Kamp vist naar Chinees geld voor Hollandse molens