China werkt aan relatie met Vaticaan
Onderhandelingen over het benoemen van katholieke bisschoppen in China verlopen langzaam, maar in goede sfeer. Dat zei paus Franciscus zondag.
De relatie met Beijing is goed en een bezoekende Chinese delegatie had onlangs een mooi geschenk van president Xi Jinping voor hem meegebracht. Dat zei de paus zondag tegen meereizende journalisten op het eind van zijn reis naar Azerbeidzjan.
"Wat langzaam komt, is meestal goed", zei Franciscus over de gesprekken tussen vertegenwoordigers van de Chinese overheid en het Vaticaan. Hij voegde eraan toe dat werken uit het museum van het Vaticaan voor het eerst in China waren te zien en dat binnenkort een Chinese tentoonstelling naar Vaticaanstad komt. Er wordt, kortom, gewerkt aan de banden tussen de Volksrepubliek en de Heilige Zetel.
Opmars
Het aantal Christenen groeit explosief in China. Ook de katholieke kerk is met een opmars bezig. Godsdienstvrijheid is in de Chinese grondwet verankerd, maar in de praktijk worden alleen kerkgenootschappen toegestaan die loyaal zijn aan de staat en de partij. Er zijn naar schatting acht miljoen Chinezen die katholieke kerken van de patriottistische associatie bezoeken. Maar er zijn ook gelovigen die hier niets van moeten hebben en ondergrondse kerken bezoeken.
Het Vaticaan en de Volksrepubliek onderhouden geen diplomatieke betrekkingen. Er is spanning over de zeggenschap over de katholieke kerk in China en de benoeming van bisschoppen. Het Vaticaan staat erop zelf bisschoppen te benoemen; Beijing vindt dat die beslissing door de staat gecontroleerde patriottistische kerk moet worden genomen.
Compromisvoorstel
Kardinaal John Tong Hon van Hong Kong zei in augustus dat er beweging zit in de standpunten en dat wordt gezocht naar een voor beide zijden aanvaardbaar alternatief. Mogelijk is dat een lijstje kandidaten die door vertegenwoordigers uit de patriottische kerk en schuilkerken wordt opgesteld, waaruit de Paus de eindkeuze heeft.
Met de opkomst van de katholieke kerk in China lijkt het zowel Beijing als Vaticaanstad menens om de relatie te verbeteren. Twee jaar geleden zond Paus Franciscus een brief aan president Xi en kreeg ook antwoord. In augustus 2014 kreeg het pauselijke vliegtuig voor het eerst toestemming om over de Volksrepubliek te vliegen op weg naar Zuid-Korea. De diplomatieke relaties tussen Taiwan en het Vaticaan kunnen mogelijk nog roet in het eten gooien. China doet doorgaans alleen zaken met regeringen die het Eén China-principe onderschrijven en geen formele relaties met Taiwan onderhouden.
Gerelateerde onderwerpen:
Chinese bisschop in gevangenschap overledenStaatsmedia positief over handreiking paus
'Paus moet zich niet met Chinese kerk bemoeien'