Broodje Blogaap: China in het nieuws week 39
Andere verhalen in de media over China waren deze week: een ongelukskoekje, een eigen huisje en een plekje onder de zon.
Een man in Nanning heeft de Chinese koekfabrikant Wangwang aangeklaagd wegens misleiding. De koekenbakker adverteert met de slogan: 'Eén Wangwang-koekje per dag brengt geluk'. De man eist 500 yuan (75 euro) schade-vergoeding, omdat hij al sinds 11 september Wangwang-koekjes eet, maar er nog steeds geen geluk op zijn pad is gekomen.
Veel Chinese internetgebruikers maken zich vrolijk over de rechtszaak. 'Niemand die goed bij zijn hoofd is gelooft reclame", schrijft iemand op Weibo. Maar er zijn ook mensen die het met hem eens zijn dat Wangwang de wet overtreedt.
En hij kan weleens een punt hebben. China heeft strenge wetten op het gebied van misleidende reclame. Bekende Chinezen mogen bijvoorbeeld alleen reclame voor een product maken als ze dat ook daadwerkelijk zelf gebruiken. Ze kunnen zelfs persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als het product waarvoor zij hun naam lenen niet aan de beloftes van de maker voldoet.
Het is niet in iedere stad zo, maar in veel Chinese steden is de prijs voor onroerend goed de afgelopen maanden weer omhoog geschoten. Daardoor is een woning voor starters of alleenstaanden onbetaalbaar geworden.
Een projectontwikkelaar in Shenzhen, een van de duurste steden in China, heeft daar wat op gevonden. Hij kocht een voormalig hotel en deelde het op in negen appartementen. De kleinste heeft een woonkamer van 5,73 vierkante meter en de grootste een van 7,48 vierkante meter. Met ingebouwd opklapbed, dat dan weer wel. En een badkamer/toilet/keuken van zes vierkante meter.
Ondanks een prijs van 150.000 yuan per vierkante meter (22.000 euro) vlogen de 'vogelkooi-appartementen' weg. Maar de koop ging niet door. De lokale overheid greep in en verbood de verkoop, op grond van de regel dat een appartement tenminste 22 vierkante meter groot moet zijn.
De projectontwikkelaar had slimmer moeten zijn; overal in China worden appartementen (illegaal) onderverdeeld en in gedeeltes onderverhuurd. Alleen moet daar keuken en sanitair worden gedeeld.
Op 1 oktober wordt in China jaarlijks het uitroepen van de Volksrepubliek in 1949 herdacht. En om het extra feestelijk te maken zijn de meeste Chinezen dan een paar dagen achter elkaar vrij.
Tijdens deze zogeheten Gouden Week worden meer toeristische trips ondernomen dan ooit tevoren.
Zes miljoen Chinezen reizen naar het buitenland; maar liefst 583 miljoen Chinezen gaan in eigen land een reisje ondernemen. Naar verwachting zullen zij de komende zeven dagen 478 miljard yuan in de economie pompen (67 miljard euro), 13,5 procent meer dan vorig jaar in deze periode.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap