economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 42

Andere verhalen in de media over China waren deze week: een dure bril, een dure les en een doorzichtige verdwijntruc.

Een zeepje of een naaisetje meenemen uit een hotel; wie kan zeggen dat hij dat nooit heeft gedaan? Maar een Chinees koppel uit Taizhou dat een wc-bril meenam uit een hotel in Nagoya zal dat niet snel opnieuw doen. De ophef over de diefstal is zo groot, dat de vrouw ontslag heeft genomen als bankmanager om te voorkomen dat haar werkgever imagoschade ondervindt van haar gedrag.

Eerlijk is eerlijk, het gaat niet zomaar om een ordinaire wc-bril, maar een heus porceleinen exemplaar dat het duo -merkwaardig genoeg- onder het bed in hun hotelkamer aantrof. De bril werd in de bagage verborgen om mee naar huis te worden genomen.

Maar het hotel miste de reserve-bril en vroeg de reisleider zorg te dragen voor zijn terugkeer. Hoewel het paar aanvankelijk ontkende, voelde de reisleider nattigheid. Na enig aandringen kwam de aap uit de mouw en de bril uit de koffer. Het stel claimt dat ze dachten dat de bril -precies zo een als op het toilet- door eerdere hotelgasten was vergeten.

Medereizigers plaatsen een bericht en foto van de bril online en toen waren de poppen aan het dansen. Het bericht ging viraal en duizenden Chinese internetgebruikers beklaagden zich over de diefstal en de manier waarop het duo hun vaderland in het buitenland te kakken hebben gezet.

 

Je kunt zeggen wat je wil, maar de campagne voor schone straten van de stad Shengzhou is uitermate effectief gebleken. Het stadsbestuur had bedacht dat inwoners een pak met 200 papieren zakdoekjes konden verdienen voor iedere 50 sigarettenpeuken die ze van de straat opraapten.

Honderden inwoners vonden dat een puik idee en er ontstonden lange rijen voor de inwissel-punten. Ambtenaren konden de tissues niet aanslepen en toen na twee weken al 4,8 miljoen peuken waren ingeleverd werd de actie stopgezet. Voor de stadsbestuurders was het een uitgemaakte zaak: deze aantallen konden nooit alleen van de straten van Shengzhou zijn opgeraapt. En dat was ook zo: uit het hele land werden peuken naar familieleden in Shengzhou gestuurt om ze in zakdoekjes om te zetten.

Om het succes van de actie te begrijpen is het goed te weten dat in China straathandelaren tissues verkopen. Ook restauranteigenaren keerden hun asbakken om, zodat ze de peuken konden inwisselen voor gratis servetjes.

 

En dan een slimmerik uit Shaoxing (je weet wel, waar de beroemde Chinese rijstwijn vandaan komt). In 2013 had de man 120.000 yuan geleend van een vriend (18.000 euro). Pas twee jaar later loste hij na lang aandringen de eerste 10.000 yuan af. De vriend wilde de afspraken nu weleens goed vastleggen en stelde voor dat de man een schuldpapier zou tekenen.

Dat wilde hij wel en hij zorgde zelf voor schrijfgerei. Alles werd nauwkeurig opgeschreven en de schuldenaar ondertekende met zijn vingerafdruk.

Maar al snel zag zijn vriend dat de tekst op het papier begon te vervagen en uiteindelijk helemaal verdween. Hij spande een rechtszaak aan en uit forensisch onderzoek bleek dat de schuldverklaring met verdwijnende inkt was opgeschreven. De experts konden de tekst weer zichtbaar maken, zodat de rechter uitspraak kon doen over het geschil. De zaak krijgt nog een staartje: de rechtbank deed ook aangifte bij de politie, zodat de slimmerik nu ook zal worden vervolgd voor fraude.

 

Onze man in Beijing, Ron Keller is in opspraak geraakt vanwege een liefdesrelatie met een Chinese medewerkster van de ambassade. Sowieso is het niet zo handig om een relatie met een ondergeschikte te beginnen. In dit geval is de zaak extra pikant, omdat alle Chinese ambassademedewerkers in dienst zijn van de Chinese overheid en regelmatig een kopje thee drinken met de veiligheidsdienst om over hun activiteiten te babbelen. Volgens De Telegraaf heeft Keller zich in een chantabele positie gebracht door -hoe dom kan je zijn- naaktfoto's met de betreffende dame uit te wisselen. Keller verblijft in afwachting van een intern onderzoek in Nederland.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 21 oktober 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 41

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder