China verwacht file voor kraamkamer
Chinese autoriteiten verwachten in de komende vijf jaar 15 miljoen extra baby's als gevolg van de nieuwe tweekindpolitiek. In de eerste helft van 2016 nam het aantal tweede kinderen toe tot 44,7 procent van alle geboortes.
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in China 8,31 miljoen kinderen geboren. Over heel 2015 zijn er 16,65 miljoen baby's geboren. Op het eerste gezicht is er dus geen toename van het aantal geboortes. Maar het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd daalt sinds 2010. Het geboorteaantal blijft alleen op peil doordat het percentage tweede kinderen groeide van 37,9 procent vorig jaar tot 44,7 procent nu. Met andere woorden: als de eenkindpolitiek vorig jaar niet was afgeschaft, was het aantal nieuwgeborenen gedaald.
De nationale commissie voor gezondheid en gezinsplanning verwacht dat er in de periode tot 2020 zo'n 15 miljoen tweede kinderen worden geboren. De commissie baseert zich op het feit dat twee op de drie vrouwen in de vruchtbare leeftijd 35 jaar of ouder is. Als zij nog een tweede kind willen, moeten zij de komende vijf jaar in actie komen. "We verwachten een virtuele file van baby's de komende vijf jaar", zei Yuan Xin, demograaf bij de Nankai Universiteit tegen persbureau Xinhua.
Demografische tijdbom
De eenkindpolitiek is in 1979 ingevoerd om China's bevolkingsgroei af te remmen. In de loop der tijd werden wel steeds meer uitzonderingen toegestaan. De communistische partij besliste eind vorig jaar de eenkindpolitiek in te ruilen voor een tweekindpolitiek. Die verruiming wordt gefaseerd door het land ingevoerd. De toename van het aantal tweede kinderen gaat dus ook geleidelijk effect hebben.
China besloot tot versoepeling van de gezinspolitiek vanwege de vergrijzing en ontgroening van China. Chinezen worden steeds ouder en het aantal gepensioneerden neemt snel toe. Om die lasten te kunnen dragen zijn voldoende werkzame Chinezen nodig. De overheid hoopt dat dankzij de invoering van de tweekindpolitiek er 30 miljoen extra Chinezen werkzaam zijn in 2050. Sommige demografen twijfelen echter of er voldoende Chinese stellen wel een tweede kind willen; zij zijn zelf als enig kind opgegroeid en zijn gewend aan kleine gezinnen. Bovendien beschikt niet ieder Chinees koppel over voldoende middelen om een tweede kind te kunnen opvoeden.
Gerelateerde onderwerpen:
China houdt zeker 20 jaar vast aan tweekindbeleidNa 36 jaar einde aan eenkindpolitiek
China gaat pensioenleeftijd verhogen