economie cultuur politiek RSS

Het eind van het liedje

Commerciële tv-stations in China mogen minder talentenshows uitzenden. Het staatsbureau voor pers, radio en televisie vindt dat er deze zomer veel te veel dezelfde soort programma's zijn te zien. 

Het is waar. Sinds Zhejiang Satellite TV vorig jaar The Voice of China uitzond, is het aantal talentenjachten op Chinese televisiezenders geëxplodeerd. Chinese tv-kijkers lijken er geen genoeg van te kunnen krijgen en adverteerders dus ook niet.

Maar de toezichthouders van het staatsbureau wel. Deze week lieten ze weten dat er geen nieuwe talentenjachten meer mogen worden gemaakt en reeds opgenomen shows mogen pas na de zomer worden uitgezonden. Op die manier willen de toezichthouders garanderen dat de kijker voldoende keus houdt uit verschillende soorten programma's.

 

Een onsje minder mag ook wel

China kent naast de staatstelevisie CCTV een aantal commerciële omroepen die via de satelliet uitzenden. Hoewel ze dus niet rechtstreeks onder de Chinese overheid vallen, moeten ze zich wel houden aan regels van de toezichthouder.

Die bemoeit zich tot op programmaniveau met de zenders. Het staatsbureau voor pers, radio en televisie gaf de omroepmaatschappijen ook te verstaan dat ze minder geld moeten uitgeven aan tv-programma's en terughoudend moeten zijn met uiterlijk vertoon en sensatiezucht. Dat past namelijk niet bij de door de staat gepropageerde campagne van soberheid. The Voice of China is het duurste tv-programma ooit op de Chinese televisie; de productie kostte 20 miljoen yuan (2,4 miljoen euro). Daar staat tegenover dat het programma ongeveer 270 miljoen yuan (32 miljoen euro) aan reclamezendtijd en sponsoring heeft opgeleverd en nog eens zo'n bedrag aan verkochte ringtones. Er keken 120 miljoen Chinezen naar.

vrijdag 26 juli 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder