economie cultuur politiek RSS

China voert omstreden veiligheidswet internet in

China voert omstreden veiligheidswet internet in

Het Chinese parlement heeft maandag ingestemd met een wet die de controle op het internet verder versterkt. Buitenlandse bedrijven vrezen dat zij daardoor moeilijker zaken kunnen doen in China.

De internetveiligheidswet verplicht iedere bedrijf dat in China werkzaam is op het gebied van 'strategische informatie infrastructuur' om gegevens van hun Chinese klanten en 'belangrijke zakelijke gegevens' op servers in de Volksrepubliek op te slaan. Bovendien worden ze verplicht 'technische bijstand' te verlenen aan Chinese opsporings- en veiligheidsdiensten.

Buitenlandse bedrijven zijn bang dat ze gedwongen worden persoonsinformatie door te geven en 'achterdeurtjes' in hun software in te bouwen die het Chinese veiligheidsdiensten mogelijk maakt mee te kijken. Softwareleveranciers vrezen bovendien dat zij inzicht moeten geven in hun broncodes en dat hun intellectueel eigendom kwetsbaar wordt voor kopieerders. Grote bedrijven als Microsoft, Apple en LinkedIn moeten bedenken of zij op deze condities wel in China actief willen blijven.

 

Consultatierondes

Vorig jaar verzochten 46 multinationals premier Li Keqiang in een brief de wetstekst aan te passen of op zijn minst te concretiseren. Bedrijven zien de nieuwe regels vooral als een handelsbelemmering die Chinese bedrijven bevoordeelt. De Amerikaanse kamer van koophandel in China noemde de wet vaag, dubbelzinnig en vatbaar voor ruime interpretatie door de autoriteiten. Met voorstellen die tijdens drie consultatierondes zijn verzameld is echter vrijwel niets gedaan.

Volgens de Chinese overheid zijn die zorgen onterecht. China is een internetgrootmacht en daardoor kwetsbaar voor kwaadwillenden. Regels om hacken en het verspreiden van illegale denkbeelden tegen te gaan zijn daarom onvermijdelijk, aldus Yang Heqing, lid van het permanente comité van het Nationaal Volkscongres.

 

Vrijheid van meningsuiting

In de wet worden bovendien een aantal regels voor internetgebruikers die in de praktijk al bestonden geformaliseerd. Zo mogen internetgebruikers alleen nog onder hun echte naam accounts aanmaken. De wet bevestigt andere regelgeving waarin wordt verboden activititeiten te ontwikkelen die de nationale veiligheid in gevaar brengen, terreur, separatisme, etnische haat of discriminatie bevorderen, beogen het socialistische systeem omver te werpen of valse geruchten te verspreiden.

Internationale mensenrechtenorganisaties vrezen dat de nieuwe wet vooral is bedoeld om de greep van de Chinese overheid op de samenleving te versterken en de vrijheid van meningsuiting verder aan banden te leggen.

dinsdag 8 november 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Vijf vragen over veroordeelde activisten en juristen
Politie gaat optreden tegen illegale live videostreams
Nieuwssites mogen niet meer uit sociale media putten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder