economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 44

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 44

Andere verhalen in de media over China waren deze week: gespreid betalen, haram-reizen en contactloos procederen.

Het valt niet mee voor Chinese starters om een huis te kopen. Om de onroerendgoedmarkt een beetje af te koelen hebben veel steden de verplichte aanbetaling verhoogd. Een jonge vrouw uit Shenzhen is met een originele oplossing gekomen om het benodigde geld bij elkaar te krijgen.

Zij zou twintig vriendjes aan het lijntje hebben gehouden en ieder van hen hebben overtuigd haar een iPhone 7 te geven. Vervolgens heeft zij er 19 ingeleverd bij een handel in tweedehands mobieltjes en zo een kleine 115.000 yuan hebben opgestreken (17.000 euro). Genoeg voor een aanbetaling op een huisje op het platteland.

Het verhaal is naar buiten gebracht door een internetgebruiker die claimt dat het over een collega van haar gaat. Chinese internetgebruikers zijn geschokt; dat iemand de liefde misbruikt om er beter van te worden. Schande! Maar ook in China zijn er mensen die de zon in het water zien schijnen. Zij denken dat de vrouw juist heel onbaatzuchtig is, omdat zij het huis niet voor zichzelf, maar haar hulpbehoevende ouders heeft gekocht.

 

Alitrip heeft een nieuwe naam. De reiswinkel van Alibaba veranderde afgelopen week zijn naam in feizhu, oftewel het vliegende varken. Een belediging voor alle moslims, schreef Adili Maimaititure op zijn Weibo-account. Want iedereen weet dat moslims varkens als haram, onrein, beschouwen. En de oprichter van het voedselmerk Notencake Prins riep zijn 210.000 volgers op niet meer via de site reizen te boeken.

Geschrokken door de reacties trok Maimaititure zijn bericht alweer snel in en hij bood excuses aan. Maar interessant was de internetstorm wel. Veel Chinezen wezen erop dat het private bedrijven vrijstaat een naam te kiezen die ze willen, net zoals het consumenten vrijstaat wel of niet klant te worden.

Maar het meest opvallende was toch wel de stortvloed aan discriminerend commentaar en grappig bedoelde opmerkingen over moslims en de autonome regio Xinjiang. Moslims mengden zich ook in het debat. Zij wezen erop dat moslims geen varkenfobie hebben. "We eten geen varkensvlees, maar we hebben geen hekel aan het beest en we hebben geen problemen met het woord", aldus een internetgebruiker. Er wonen in China ongeveer 21 miljoen moslims, 1,6 procent van de bevolking.

 

En dan een advocaat in Chengdu. Hij spande een rechtszaak aan tegen Samsung wegens het verlies van al zijn telefoongegevens. Hij kocht vorige maand een nieuwe Samsung S7 en al zijn gegevens uit zijn oude telefoon werden keurig op zijn nieuwe mobieltje overgezet.

Maar toen hij zijn aankoop voor het eerst aan de oplader legde, begon het apparaat alle programma's opnieuw te installeren. Daarbij zijn adresboek, telefoongeschiedenis en videofilmpjes gewist.

De man eist de 5.799 yuan terug die het toestel heeft gekost, 2.000 yuan aan misgelopen inkomsten en 50.000 yuan als de gegevens nooit meer boven water komen. Blogaap zegt: wees blij dat bij het opladen geen brand is ontstaan.

 

Bij de foto: Goed nieuws voor Donald Trump. Hij gaat volgende week de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen. Tenminste, dat voorspelt Geda de profeet-aap, ook wel de Koning van de Voorspellingen. Hij negeerde de Clinton-banaan en koos voor die van The Donald. Geda voorspelt niet zomaar in het wilde weg. Afgelopen zomer voorspelde hij -waarschijnlijk als enige- dat Portugal Europees voetbalkampioen zou worden.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 4 november 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 43

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder