China vangt duizenden vluchtelingen uit Birma op
In de zuidelijke Chinese provincie Yunnan zijn duizenden Birmezen opgevangen die op de vlucht zijn geslagen voor de burgeroorlog in hun land. Enkele granaten sloegen in op Chinees grondgebied waarbij een persoon gewond raakte.
Tenminste drieduizend Birmezen zijn de grens overgestoken op de vlucht voor oplaaiend geweld in Noordoost-Birma. Ze worden door China opgevangen in tentenkampen in Manghai en Wanting. Een ziekenhuis behandelt gewonde vluchtelingen, meldt de Chinese regering dinsdag.
Er zijn paramiliaire politie-eenheden naar het grensgebied gestuurd om de orde te handhaven. Bij de grensrivier Wanding, die ondiep genoeg is om doorheen te waden, zijn politieposten geplaatst. Toch lijkt China de vluchtelingen niet te weren. De belangrijkste grenspost in het gebied, bij Wanting, is gewoon open. Hier vielen maandag enkele afzwaaiers van het Birmese leger, waarbij een overheidsgebouw beschadigd en één Chinees lichtgewond raakte.
Vredesonderhandelingen
Vier opstandige groepen vielen zondag onverwacht Birmese overheidstroepen aan. Daarna escaleerde het geweld. Het is een tegenslag voor de regerende Nationale Democratische Liga van Aung San Suu Kyi. Die probeert door onderhandelingen een einde te maken aan de langlopende burgeroorlog.
Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken drong er bij alle betrokken zijden op aan terughoudendheid te betrachten en het geweld onmiddellijk te beëindigen. Een woordvoerder voegde eraan toe dat China bereid is 'overeenkomstig de wens van de Birmese regering' een constructieve rol te spelen bij de vredesonderhandelingen. De vorige Birmese regering beschuldigde China ervan heimelijk opstandige etnische Chinezen te steunen.
Verantwoordelijke grootmacht
De Chinese overheid heeft in het verleden vaker Birmese vluchtelingen opgevangen, zeker waar het etnische Chinezen betrof. Maar China probeerde de vluchtelingenstroom altijd te beperken en stuurde soms vluchtelingen terug.
In het voorjaar van 2015 ontstonden grote spanningen toen verdwaald vuur van het Birmese regeringsleger op Chinese bodem terecht kwam. Daarbij kwamen vijf Chinese landarbeiders om het leven. China bracht het leger in paraatheid en dreigde met repercussies. Dit keer wordt opvallend terughoudend gereageerd, blijkbaar uit de wens de opbloeiende relatie met Birma niet te beschadigen en China te positioneren als een verantwoordelijke regionale grootmacht.
Gerelateerde onderwerpen:
Aung San Suu Kyi bezoekt Beijing'China frustreert vredesonderhandelingen Birma'
Birma en China onderzoeken bombardement