Winkels stoppen verkoop vis aan vooravond controle
In Beijing is de verkoop van levende vis vrijwel stilgevallen. Supermarkten en restaurants haalden hun vistanks leeg, precies op het moment dat voedselautoriteiten een grote controle wilden starten.
Verser kan niet. In veel Chinese winkels en restaurants wordt levende vis, zoals baars en karper, te koop aangeboden. Maar in de Chinese hoofdstad zijn ze momenteel nauwelijks te vinden. Winkelketens zeggen dat de aanvoer is stilgevallen, sommige zeggen dat ze de periode voor Chinees nieuwjaar gebruiken om de vistanks te reinigen, anderen zeggen weer dat de consument tegenwoordig liever diepvries koopt.
Maar zakenblad Caixin ontdekte een plausibeler reden: de Chinese voedselautoriteit zou deze week beginnen met controles van de levende vis en vistanks in twaalf grote Chinese steden. Een intern document van 3 november waarin de controles werden aangekondigd is blijkbaar uitgelekt. "Het lek toont aan dat onze dienst enkele problemen ondervindt zaken geheim te houden", zei een werknemer tegen Caixin.
Vis met een luchtje
Veel Chinese consumenten zijn wantrouwig over de kwaliteit van zoetwatervis. Het oppervlakte-water in China is zo vervuild, dat veel Chinezen de vis die daaruit komt liever niet eten. Winkeliers, vissers en viskwekers bestrijden dat. Zij zeggen dat hun vis aan strenge eisen moet voldoen en aan kwaliteitscontroles wordt onderworpen.
Maar blijkbaar durfde de industrie de controles toch niet aan en heeft uit voorzorg de verkoop stilgelegd. Viskwekers maken vaak overvloedig gebruik van bestrijdingsmiddelen en antibiotica om hun handelswaar in leven te houden. Het zal veel consumenten bevestigen in het beeld dat er ook aan verse vis een luchtje zit. Onduidelijk is wat er is gebeurd met de vis die doorgaans in Beijing wordt verkocht. Mogelijk wordt die nu elders aangeboden.
Verrassing
In 2014 hielden honderden restauranthouders in Jinan massaal de deuren gesloten op de dag dat de voedselautoriteit een onaangekondigde controle wilden uitvoeren. Zo'n duizend inspecteurs die de keukens op hygiëneregels wilden controleren kwamen voor niets en moesten na enkele uren wachten onverrichterzake vertrekken.
Gerelateerde onderwerpen:
Waterkwaliteit China loopt verder terugVijf vragen over vleesschandaal China
Restaurants gesloten op dag verrassingscontrole