economie cultuur politiek RSS

China neemt militair materieel Singapore in beslag

China neemt militair materieel Singapore in beslag

De douane van Hong Kong heeft woensdag negen pantserwagens en militaire uitrusting van het Singaporese leger in beslag genomen. Het wapentuig is gebruikt bij een oefening op Taiwan.

Negen AV-81 pantserwagens en twaalf containers met wapens en andere militaire uitrusting worden in Hong Kong vastgehouden voor nader onderzoek. Het ministerie van defensie van Singapore heeft inmiddels laten weten dat zij de rechtmatige eigenaar is en heeft verzocht het transport zijn weg te laten vervolgen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken benadrukte vrijdag dat het bezwaren maakt tegen officiële uitwisselingen, inclusief militaire samenwerking, tussen landen waarmee Beijing diplomatieke contacten onderhoudt en 'de regio Taiwan'. De regering in Beijing beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en verzet zich tegen onafhankelijkheid.

 

Kentekenplaat

Het materieel is gebruikt voor een jaarlijkse oefening van Singaporese en Taiwanese troepen. Stadstaat Singapore beschikt over weinig militaire oefenruimte. Sinds 1974 worden onder de naam Sterrenlicht oefeningen in andere landen, waaronder Taiwan gehouden. Voor het transport van militair materieel is een private rederij ingeschakeld; een normale praktijk voor krijgsmachten die zelf niet over transportschepen beschikken.

Onduidelijk is of het materieel in Hong Kong in opdracht van de douane van boord is gehaald, dat het is ontscheept om te worden overgeladen of dat het wellicht abusievelijk aan land is gebracht. Het APL-schip deed op weg van Taiwan naar Singapore de haven van Hong Kong aan om van lading te wisselen. Het transport bestaat niet uit strategische wapensystemen, al zal het Chinese leger wel geïnteresseerd zijn in de communicatie-apparatuur. Met de pantserwagens is wel iets geks aan de hand; verschillende media meldden dat zij over Taiwanese kentekenplaten beschikken.

 

Politiek signaal

In Aziatische media wordt gespeculeerd of de inbeslagname bedoeld is als politiek signaal aan Singapore. Dit land onderhoudt goede banden met zowel China als Taiwan en heeft in het verleden als intermediair tussen beide regeringen opgetreden. Recentelijk reageerde China geprikkeld op Singapore's opstelling ten aanzien van de Zuidchinese-Zee. In de ogen van Beijing kiest de stadstaat partij voor regiogenoten die een territoriaal conflict met China hebben. Ook is China ongelukkig dat Amerikaanse P8-Poseidon spionagetoestellen vanuit Singapore mogen opereren.

Waarschijnlijker is dat het signaal voor Taipei is bedoeld. Sinds de verkiezing van president Tsai Ing-wen zijn de Chinees-Taiwanese relaties verkild. China zet Tsai onder druk zolang zij onafhankelijkheid van Taiwan niet verwerpt. Het is de Chinese leiders een doorn in het oog dat andere landen militair samenwerken met de 'opstandige provincie'.

UPDATE - De Chinese regering heeft bij Singapore een diplomatiek protest ingediend naar aanleiding van de vondst van militair materieel. Het ministerie van buitenlandse zaken liet maandag weten dat het verwacht dat Singapore zich aan het Eén China-principe houdt. Partijtabloid Global Times publiceerde maandag een commentaar waarin de Singaporese overheid van 'hypocrisie' wordt beschuldigd. Het land zou willen profiteren van goede relaties met China, maar tegelijkertijd samenwerken met de VS en Taiwan.

vrijdag 25 november 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China stapt in vacuĆ¼m dat Amerikanen laten vallen
Q&A: Tom Chou over rol Taiwan in VN-organisaties
China verbreekt communicatie met overheid Taiwan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder