China schorst overleg Mongolië na bezoek Dalai Lama
De Chinese regering heeft twee diplomatieke overleggen met Mongolië voor onbepaalde tijd opgeschort. Beijing is ontstemd over een vierdaags bezoek dat de Dalai Lama aan zijn buurland bracht.
Er wordt voorlopig niet onderhandeld over Chinese leningen aan de Mongoolse overheid. Komende week zouden regeringsfunctionarissen van beide landen elkaar ontmoeten. Daar zou ook gesproken worden over de financiering van de aanleg van een spoorlijn van de Tavan Tolgoi-kolenmijnen naar de Chinese grens, de bouw van een koperfabriek en een kolenvergassingsinstallatie.
Maar China haalde een streep door de afspraak, vanwege de ontvangst van de Dalai Lama afgelopen week in Mongolië. China had er tevoren op aangedrongen dat het bezoek zou worden afgelast. Maar volgens de Mongoolse regering ging het om een louter religieus bezoek georganiseerd door het Gandan-klooster, waarmee de overheid niets te maken had.
Chinese steun
China annuleerde bovendien de tweejaarlijkse bijeenkomst van de Chinese en Mongoolse parlementen. Een bezoek aan China van premier Erdenebat Jargaltulga in 2017 is ook onzeker geworden.
De Mongoolse economie verkeert in zwaar weer en het begrotingstekort verdubbelde afgelopen jaar naar een miljard dollar. De regering in Ulaanbaatar had zijn hoop gevestigd op Chinese leningen en investeringen. Daar komt voorlopig niets van terecht. China beschouwt de Dalai Lama als een onruststoker die een onafhankelijk Tibet nastreeft.
Historische banden
Ongeveer de helft van de Mongoolse bevolking hangt het boeddhisme aan. De banden tussen Mongolië en Tibet gaan heel lang terug. De Tibetaans spiritueel leider heeft Mongolië sinds 1979 meerdere malen bezocht. Na zijn laatste bezoek in 2006 annuleerde de Chinese overheid voor enkele maanden de rechtstreekse luchtverbinding tussen Ulaanbaatar en Beijing.
UPDATE - China heeft per 1 december importtarieven afgekondigd voor goederen die vanuit Mongolië bij Gashuun Sukhait de grens oversteken. Per voertuig moet bij iedere passage 10 yuan worden betaald, plus 8 yuan per ton vracht. Voor waardevolle grondstoffen geldt een extra tarief van 0,2 procent van de waarde. Gashuun Sukhait is de belangrijkste grensovergang. Hier gaat maandelijks 133.000 ton koper de grens over.
Gerelateerde onderwerpen:
Economische corridor China, Mongolië en RuslandChina vindt dat Dalai Lama 'illusies' beter kan opgeven
'Reïncarnatie Dalai Lama is staatszaak'