economie cultuur politiek RSS

Greenpeace: 'waterroof in Binnen-Mongolië'

Een proefproject om van kolen autobrandstof te maken, zorgt voor enorme ecologische schade in Binnen-Mongolië. Dat zegt Greenpeace East-Asia in een rapport.

Eerlijk is eerlijk, het rapport Thirsty Coal 2 was mij ontgaan. Maar daags nadat Greenpeace het publiceerde, reageerden Chinese censors door alle verwijzingen in de media te verbieden, en sommeerden websitebeheerders om reacties op het internet te verwijderen en relevante zoektermen te blokkeren.

Toch maar even lezen dan. Thirsty Coal 2 gaat over de waterconsumptie van de steenkoolindustrie. Energiecentrales op steenkool hebben veel koelwater nodig en de chemische industrie die op basis van steenkool werkt is ook een dorstige klant. Het rapport gaat uitgebreid in op een proeffabriek van staatsbedrijf Shenhua in Binnen-Mongolië.

 

Coal to liquid

Deze fabriek is gemaakt om van steenkool autobrandstof te maken. In het coal to liquid-proces wordt steenkool vergruisd, gemengd met water en tot 537 graden verhit. Het gas dat dan vrijkomt condenseert als het weer afkoelt in een vloeistof die op diesel lijkt.

Sinds de fabriek operationeel werd in 2006 is bij het proces 50 miljoen ton grondwater opgepompt. Hierdoor is het grondwaterpeil, aldus Greenpeace, met 100 meter gedaald. Hoewel Binnen-Mongolië dunbevolkt is, hebben veel bewoners te lijden onder het project. Land en rivieren vallen droog, waardoor landbouw moeilijker wordt en kuddes niet kunnen grazen en drinken. Een groot meer, Subeinaoer, is voor tweederde droog gevallen.

 

Giftig afvalwater

Greenpeace trof bovendien giftige stoffen aan in het afvalwater van Shenhua's fabriek, soms tot drie keer de in China toegestane waarde. Greenpeace roept in het rapport dan ook de Chinese overheid op duidelijke regels af te kondigen voor coal to liquid-projecten en die ook te controleren. Verder mogen volgens de milieuorganisatie alleen nieuwe vergunningen worden afgegeven in gebieden met voldoende water.

De Shenhua Group is de grootste mijnbouwonderneming van China. Het produceert jaarlijks 460 miljoen ton steenkool. Ongeveer de helft komt van het Shendong-mijngebied, een van de grootste steenkoolreserves ter wereld. Hier is ook de experimentele coal-to-liquid-fabriek in Ordos gevestigd.

UPDATE - Toevallig heeft de Economic Observer een artikel over Ordos, de stad met de meeste miljonairs in China. Hier lees je waarom de maatschappelijke weerstand tegen de ecologische problemen relatief klein is.

zondag 28 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China's natte droom blijkt ook al vervuild
Het is officieel: water China is vervuild

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder