Broodje Blogaap: China in het nieuws week 48
Andere verhalen in de media over China waren deze week: een buitenaards raadsel, een morbide lesje en een creatieve oplossing om de wet te ontwijken.
Het raadsel van de week kwam van niemand minder dan Yang Liwei, China's eerste man in de ruimte. Toen hij in 2003 als eerste taikonaut om de aarde cirkelde, bespeurde hij een tikkend geluid. Alsof, en ik gebruik opzettelijk Yangs woorden, iemand tegen de capsule tikte.
Dat kon natuurlijk helemaal niet, maar hij had voor de zekerheid toch maar een paar keer door het raampje naar buiten gekeken. Yang had er na terugkeer op aarde met technici van het ruimtevaart-bureau over gesproken, maar geen ingenieur kon het fenomeen verklaren. Om het mysterie nog groter te maken: ook taikonauten die na hem de ruimte zijn ingeschoten zeggen het fenomeen te kennen.
Yang sprak er nooit publiekelijk over, waarschijnlijk uit angst om voor aandachtstrekker of -nog erger- paniekzaaier te worden uitgemaakt. Tot deze week: toen Yang zijn verhaal in een televisieinterview uit de doeken deed.
Vele Chinezen reageerden erop en er werd gespeculeerd over buitenaards leven. Ja, natuurlijk. Die hebben Mandarijn geleerd en wachten al tijden op een bemande Chinese ruimtevlucht om contact te kunnen maken.
Maar een mirakel gebeurde. Een paar dagen na het interview vertelde Yang plotseling dat hij het raadsel na dertien jaar had opgelost. Een hoogleraar ruimtevaarttechniek had hem uitgelegd dat het kloppende geluid waarschijnlijk veroorzaakt werd door drukverschillen. Blogaap zegt: daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn.
China en het verkeer; het is een dodelijke mix. Nergens ter wereld vallen zoveel verkeersdoden als hier. De wereldgezondheidsorganisatie schat het aantal op 700 per dag.
Geen wonder dat de Chinese politie continu nieuwe methoden zoekt om verkeersdeelnemers zich aan de regels te laten houden. Meestal zijn die gebaseerd op gezichtsverlies; overtreders worden uit de anonimiteit gehaald en hun gedrag publiek gemaakt.
Maar de politie in Tianjin gooit het nu over een andere boeg. Bestuurders die werden aangehouden voor het rijden onder invloed werden verzameld voor het lokale mortuarium. Daar kregen ze een autowrak te zien (met bloed) en een video met de gevolgen van grote verkeersongelukken. En een boodschap: als we je nog een keer betrappen gaan we volgende keer binnen kijken.
Eerder schreef ik al eens over de populaire realityshow Papa, waar gaan we heen? Hierin worden vijf bekende tv-sterren met hun kinderen gevolgd op een reis naar het platteland. Het programmaformat is al sinds oktober 2013 een grote hit en er is zelfs een bioscoopfilm van gemaakt.
Maar in april haalde de Chinese mediawaakhond een streep door het programma. "Reality shows moeten de bescherming van minderjarigen versterken en de verminderde participatie van kinderen voortzetten", aldus het staatsbureau voor de pers, radio, film en televisie toen.
Daar hebben de makers wat op gevonden. Ze koppelen beroemdheden nu aan andermans kinderen. Maar dat leidde deze week tot een storm van kritiek, nadat we inderdaad ongemakkelijke scenes kregen te zien van schermer Li Dong met een vierjarig meisje. Toen ze samen op bed lagen te praten was voor veel kijkers de maat vol. Ze vonden dat het programma een slecht voorbeeld gaf door intimiteit tussen kinderen en wildvreemde volwassenen als iets normaals te presenteren.
Bij de foto: Deze week overleed op 98-jarige leeftijd Peng Chang-kuei. Hij is de bedenker van wat misschien wel het bekendste Chinese gerecht ter wereld is, al is het in China zelf bijna onbekend. Hij werd in 1952 gevraagd te koken voor een vlootbezoek van de Amerikaanse marine aan Taiwan. Peng kookte een heerlijke diner, maar werd onverwacht gevraagd nog een dag te koken. Hij wilde niet tweemaal dezelfde gerechten op tafel zetten en improviseerde op basis van de Hunan-kookstijl een nieuw gerecht. Toen admiraal Arthur W. Ratford hem vroeg hoe het gerecht heette, bedacht hij ter plekke dat het naar een bekende Chinese Hunanese militair uit de 19e eeuw moest worden genoemd: generaal Tso. De Amerikanen namen het recept mee naar huis en daar begon Generaal Tso's kip aan een opmars door de wereld.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap