economie cultuur politiek RSS

Verwarring over vermeende duikvlucht yuan

Verwarring over vermeende duikvlucht yuan

Een typefout over de yuankoers zorgde dinsdag uren voor grote verwarring. Maar in werkelijkheid was geen sprake van een sterke devaluatie en steeg de yuankoers.

Iedere dag bepaalt de centrale bank van China de spilkoers van de yuan ten opzichte van andere belangrijke valuta, zoals de dollar, euro en de yen. Financiële persbureaus nemen die gegevens over en verspreiden ze via hun eigen kanalen. Doodsimpel werk, je denkt er niet eens over na dat het mensenwerk is.

Totdat het misgaat. Dinsdagochtend Aziatische tijd melden verschillende media dat één dollar maar liefst 7,48 yuan waard is. Dat is een waardedaling van de Chinese munt van acht procent ten opzichte van maandag.

 

Lopend vuur

Gelukkig zijn de grote financiële partijen niet onder de indruk, want zij gebruiken de data van Bloomberg en Reuters. En die melden keurig de echte koers: 6,8575 yuan voor iedere dollar, een lichte stijging vergeleken met de slotkoers maandag.

Maar veel particuliere beleggers en kleinere marktpartijen hebben niet zo'n compleet, maar duur abonnement bij een van deze twee gerenommeerde bureaus. Zij gebruiken informatie die van financiële websites als Google Finance en XE.com afkomstig is. Social media doen de rest. Al snel gaat het bericht de wereld over dat de yuan scherp in waarde is gedaald.

 

Verwisseling

In de loop van dinsdag wordt duidelijk dat veel gratis financiële websites hun data van ICAP in Londen betrekken. Die herstelt pas na uren de fout in zijn datastroom, als het inmiddels ook kantoortijd in Europa is. Weer later volgt een verklaring waarin ICAP toegeeft te hebben geblunderd, maar wijt de fout aan data die een externe partij heeft aangeleverd (zonder die te noemen).

Het lijkt erop dat iemand per ongeluk de koers van de yuan ten opzichte van de euro abusievelijk heeft ingevoerd als zijnde die van de yuan ten aanzien van de dollar. De yuan/euroratio is dinsdag namelijk wel 7,48.

 

Repercussie

De urenlange verwarring geeft aan dat de financiële markten momenteel in grote onzekerheid verkeren. De yuan daalt al enige tijd ten opzichte van de dollar en analisten houden er rekening mee dat die neerwaartse druk aanhoudt. Blijkbaar vonden veel mensen het dinsdagochtend plausibeler dat China's centrale bank tot een verrassende koerscorrectie had besloten, dan dat er een fout was gemaakt.

Daar komt bij dat de aankomend Amerikaanse president Donald Trump ongewild bijdraagt aan die onzekerheid. Hij herhaalde zondagavond nog eens zijn beschuldiging dat China opzettelijk zijn munt laag houdt om de exportindustrie rugwind te geven. Dat gecombineerd met zijn in China zeer slecht gevallen telefoongesprek met de Taiwanese president Tsai Ing-wen leidde ertoe dat veel mensen even veronderstelden dat de Chinese monetaire autoriteiten tot repercussiemaatregelen waren overgegaan. 

dinsdag 6 december 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Diplomatiek protest China over belletje Tsai en Trump
Koers yuan naar laagste niveau in acht jaar
Zwarte zwaan geeft beursautoriteit de zenuwen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder