Werkomstandigheden Apple-fabriek weer onder vuur
Kinderarbeid, lange werkweken en contractbreuk. Volgens China Labor Watch zijn de omstandigheden in de Apple-fabriek van Pegatron nog slechter dan die bij Foxconn.
De werkomstandigheden in de Pegatron-fabrieken waar iPads en iPhones in elkaar worden gezet, zijn in strijd met de Chinese wet en Apple's gedragscode. De in New York gevestigde ngo China Labor Watch heeft 200 werknemers geïnterviewd bij drie Pegatron-fabrieken in China, waar in totaal 70.000 mensen werken.
Volgens China Labor Watch moeten werknemers standaard meer dan 65 uur per week werken, maar wordt overwerk niet altijd uitbetaald. Ook zouden er minderjarigen in de fabrieken werken. Verder zijn de lonen laag en de slaapvertrekken slecht.
Apple ontkent
Apple en Pegatron kondigden maandag onmiddellijk een onderzoek aan. Volgens Apple kan er geen sprake zijn van systematische overtredingen van de Chinese wet en de eigen voorwaarden die het aan zijn leveranciers stelt. Apple zegt dat het zelf regelmatig Chinese productiefaciliteiten bezoekt, de administratie controleert en sinds 2007 al 15 keer een tevredenheidsonderzoek onder werknemers heeft gehouden. Daaruit zou blijken dat een gemiddelde werkweek in de fabrieken 46 uur bedraagt.
China Labor Watch claimt echter dat werknemers worden gedwongen om valse verklaringen af te leggen over het aantal uren dat ze werken.
Problemen bij Foxconn
Pegatron is een Taiwanese electronicamaker die vanwege de lage lonen productiefaciliteiten in China heeft opgezet. Apple heeft zijn productie gespreid over verschillende producenten. In 2010 ontstond ophef over de werkomstandigheden bij de Chinese fabrieken van het eveneens Taiwanese Foxconn. Drie werknemers zouden zelfmoord hebben gepleegd en één werknemer zou aan uitputting zijn overleden na een dienst van 34 uur.
Zowel Pegatron als Foxconn werken niet exclusief voor Apple, zij schroeven ook electronica voor Samsung, Intel en andere merken in elkaar en produceren onderdelen voor Sony en Nokia.
Gerelateerde onderwerpen:
Dood 14-jarige voedt discussie over kinderarbeidNationale veiligheidscontrole voor industrie