economie cultuur politiek RSS

Nationaal plan Traditionele Chinese Medicijnkunde

Nationaal plan Traditionele Chinese Medicijnkunde

Het Chinese kabinet wil de ontwikkeling en gebruik van traditionele Chinese medicijnen naar een hoger plan tillen. Ook ziet China kansen op de exportmarkt.

Een wedergeboorte van de traditioneel Chinese medicijnkunde (TCM). Niet minder dan dat is uitgeroepen tot een nationale strategie van de Volksrepubliek. Wetgeving moet worden aangepast om de bedrijfstak ruim baan te geven, er worden subsidies beschikbaar gesteld om nieuwe medicijnen en behandelmethoden te ontwikkelen en alle TCM-behandelingen moeten in 2020 (gedeeltelijk) worden vergoed door de ziektekostenverzekering.

Dat staat allemaal in een witboek dat het kabinet dinsdag publiceerde. "TCM heeft een unieke kijk opgeleverd op het leven, welzijn, de behandeling van ziektes en het voorkomen ervan gedurende zijn lange historie van gebruik en innovatie", aldus het witboek. TCM zou zelfs een belangrijke rol hebben gespeeld bij de aanpak van grote epidemieën zoals SARS en Aids.

 

Zijspoor, comeback

Traditionele Chinese medicijnkunde is gebaseerd op de geneeskundige werking van natuurlijke stoffen zoals kruiden. Maar ook behandelmethodes zoals acupunctuur, cupping en moxatherapie (het verbranden van bijvoetkruid dicht op de huid) worden tot TCM gerekend. Met de opkomst van moderne westerse geneeskunde is TCM in China op een zijspoor geraakt.

Maar volgens het witboek is TCM met een comeback bezig. Er zijn 3.966 gespecialiseerde TCM-ziekenhuizen en 42.528 TCM-klinieken in China. Samen waren zij vorig jaar goed voor 910 miljoen patiëntbezoeken; 15,7 procent van het totaal aantal keer dat een Chinees de dokter bezoekt.

 

Zorgkosten

Er zijn twee redenen waarom de Chinese overheid de sector wil laten groeien. De Chinese zorgkosten rijzen de pan uit en TCM is relatief goedkoop. Dagbehandelingen voor veel voorkomende aandoeningen zijn in TCM-ziekenhuizen 11,5 procent goedkoper dan in algemene hospitalen. En bij patiënten die worden opgenomen zijn de behandelkosten zelfs 24 procent lager. Dat komt niet alleen door goedkopere medicijnen, maar vooral doordat dure behandelingen zoals chirurgie niet voorkomen.

Ook ziet de overheid economische kansen. Er zijn nu 2.088 bedrijven die TCM-medicijnen maken. Samen zetten die 786 miljard yuan om (110 miljard euro). Dat geld blijft in China, in tegenstelling tot het geld dat aan moderne medicijnen wordt besteed; dat vloeit grotendeels naar buitenlandse farmaceuten. Het witboek signaleert wel dat het toezicht op de TCM-fabrikanten en het distributiekanaal moet verbeteren.

 

Exportkansen

Tenslotte ziet de Chinese overheid grote kansen voor de export van TCM naar het buitenland. Volgens het witboek neemt de belangstelling in andere landen toe. De opstellers denken dat TCM in een internationale behoefte kan voorzien om de zorgkosten te beteugelen.

In het rapport wordt gewezen op de Nobelprijs voor de geneeskunde voor Tu Youyou. Zij ontdekte op basis van traditionele medicijnen de stof Artemisinine, het hoofdbestanddeel van een wereldwijd gebruikt medicijn tegen malaria. Volgens de opstellers is haar ontdekking het bewijs dat TCM ook volgens moderne inzichten een rol kan spelen in de geneeskunde.

woensdag 7 december 2016

Gerelateerde personen:

Tu Youyou

Gerelateerde onderwerpen:

Uitbreiding verzekering voor ernstige ziektes
Tweede kans voor afgeschreven medicijnen in China
Nobelprijs voor Geneeskunde voor Tu Youyou

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder