Broodje Blogaap: China in het nieuws week 49
Andere verhalen in de media over China zijn deze week: een Chinese uitvinding, een gerechtelijke dwaling en ouders straffen waar het pijn doet.
Maar wat trots zijn ze. De straatvegers van Xiaogan, provincie Hubei. Eigenhandig sleutelden ze een veegmachine in elkaar die hun werk aanzienlijk vereenvoudigt. Het is in feite een draaiende schijf met 16 bezems die op een aanhangwagentje is gemonteerd. Door een verbinding met de as van het wagentje gaat de schijf draaien als het voertuig in beweging komt.
Simpel, slim en effectief, want het karretje verzet evenveel veegwerk als 20 straatvegers. Maar de idylle werd ruw verstoord nadat de Britse krant Daily Mail over het veegwagentje berichtte. Lezers reageerden kritisch op het bericht. De veegmachine zou straatvuil alleen verplaatsen. Was het karretje wel veilig, met die ronddraaiende bezems? En wat gebeurde er als de bezems te snel zouden draaien en steentjes werden gelanceerd; er kon wel iemand blind worden...
Die kritiek schoot Chinese internetgebruikers in het verkeerde keelgat. Wat een geneuzel van die Britten. De straatvegers van Xiaogan zijn heus wel slim genoeg om niet te snel met het wagentje te rijden. En als het vuil eenmaal aan de kant van de weg was geveegd, dan kon het eenvoudig en veilig worden opgeruimd. En wie zijn die Britten nou helemaal met hun kritiek op Chinese uitvindingen? Behalve de stoommachine, de gloeilamp en de typemachine hebben de Britten toch niets van waarde voortgebracht? Nou ja, de geldautomaat dan, die is ook best handig.
Blogaap zegt: niet kibbelen kinderen. Over een paar jaar rijden er in China heus wel veegwagentjes die het straatvuil opzuigen.
Een opvallende rechtszaak in Jinan. Daar daagde een restauranthoudster de rechtbank voor het gerecht. In 2009 overtuigden rechtbankmedewerkers haar dat ze veel meer klandizie zou krijgen als ze bij haar op de pof konden eten. Dat klopte ook, ze aten graag en veel bij haar. Ze betaalden alleen de rekening niet.
Toen het openstaande bedrag was opgelopen tot 24.000 yuan (3.500 euro) had ze er de buik van vol. Maar de vraag is of ze gelijk gaat krijgen. De rechtbankpresident zei tegen de lokale krant dat de vrouw de verkeerde partij heeft gedaagd. Zij zou de individuele werknemers moeten dagvaarden die voor de rekening hebben getekend en die toevallig allemaal bij de rechtbank werken. Geen woord over het laakbare gedrag van zijn rechtbankmedewerkers overigens.
En dan een lagere school in Hangzhou. Steeds meer ouders brengen en halen hun kinderen met de auto en dat leidde tot chaotische en gevaarlijke taferelen voor het schoolgebouw. Eerst werden ouders vriendelijk gevraagd niet voor de deur te parkeren. Toen dat niet hielp schilderde het schoolhoofd een gele lijn op de stoeprand. Maar ja, dat werkt in China alleen als je er een fanatieke agent met een bonnenboekje naast zet.
En dus besloot de school tot een onconventionele maatregel: kinderen wiens ouders zich niet aan het parkeerverbod houden krijgen lagere cijfers. Dat lijkt heel onrechtvaardig, maar het werkt wel. Chinese ouders doen er alles aan om te zorgen dat hun kind hoge cijfers haalt; zelfs om de hoek parkeren. Want hoge cijfers op de lagere school betekent dat je kind naar een goede middelbare school kan. En een goede middelbare school vergroot de kans op toegang tot een goede universiteit. En een goede universiteit...
Bij de foto: inderdaad, Matt Demon. Hij speelt in de nieuwe speelfilm The Great Wall. Het is de grootste en duurste (100 miljoen dollar!) Chinese filmproductie aller tijden en de makers hopen dat dit de eerste Chinese film is die ook buiten de Volksrepubliek records gaat breken. Sommige Chinezen zijn verontwaardigd dat een Amerikaanse acteur de hoofdrol speelt in een Chinese productie. Maar hé, Demon speelt een westerse huurling die op pad is gestuurd om die geweldige Chinese uitvinding buskruit te stelen. Wie kan daar tegen zijn?
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap