China erkent plaatsing wapeninstallaties op eilanden
Het Chinese ministerie van defensie bevestigt dat het 'noodzakelijke defensieve faciliteiten' aanlegt op zeven kunstmatige eilanden in de Zuidchinese-Zee. Maar het ontkent dat het de landmassa's gebruikt om de regio te militariseren.
Het aanleggen van militaire installaties op landmassa's in de Zuidchinese-Zee is 'legitiem en normaal'. In een verklaring benadrukte de Chinese regering donderdag dat het zeven opgespoten eilanden een onlosmakelijk onderdeel vormen van China's grondgebied.
Maar het ministerie ontkende beschuldigingen dat China de eilanden gebruikt om de regio te militariseren. "Als de bouw van normale faciliteiten en gebruik van noodzakelijke defensieve faciliteiten beschouwd worden als militairisering, hoe moeten we de aanwezigheid van vloten [van andere landen] dan noemen?", aldus woordvoerder Geng Shuang in een kat naar de Verenigde Staten. Het ministerie van defensie herhaalde later het Chinese standpunt dat bouwactiviteiten op de eilanden vooral civiele doelen dienen.
Luchtverdediging
Het Asia Maritime Transparency Initiative publiceerde woensdag satellietfoto's van de zeven kunstmatige eilanden. Hierop zijn naast radarinstallaties en deels versterkte vliegtuighangars ook meerdere zeshoekige constructies te zien. Sommige daarvan zijn inmiddels deels onder zand bedolven. Volgens AMTI bevatten deze gebouwen anti-luchtdoelgeschut en korte afstandsraketten tegen inkomende luchtdoelen, zoals kruisraketten en straaljagers.
Volgens AMTI tonen de versterkingen dat het China ernst is de eilanden voor militaire doeleinden te gebruiken en te verdedigen in geval van een regionale crisis. AMTI onthulde eerder dat China op de eilanden bunkers bouwt voor vliegtuigen. AMTI is onderdeel van het Centre for Strategic and International Studies, een gerenommeerde Amerikaanse denktank voor geopolitiek en defensievraagstukken.
Vliegdekschip klaar voor de strijd
De staatstelevisie zond donderdag een reportage uit over de Liaoning, China's eerste vliegdekschip. Daarin waren beelden te zien van een oefening in Bohai-zee, waarin voor het eerst met scherpe munitie werd geoefend door J-15-straaljagers en anti-luchtdoel- en anti-schipraketten werden afgeschoten. Volgens het ministerie van defensie is de Liaoning nu officieel gereed voor de strijd verklaard.
Die aankondiging komt op een moment dat spanningen tussen China en de VS oplopen over Taiwan. Aankomend president Trump heeft gezegd dat het Eén China-principe wat hem betreft onderhandelbaar is. China benadrukt dat opgeven van het principe de stabiliteit en vrede in de regio in gevaar brengt. Op een scheepswerf in Dalian wordt volop gebouwd aan een tweede Chinees vliegdekschip.
Meer weten over het Eén China-principe en de verhouding tussen Trump en China? Luister dan ook het radiointerview terug dat ik donderdag gaf bij BNR.
Gerelateerde onderwerpen:
China en Maleisiƫ willen onderhandelen over dispuutXi en Duterte hengelen elkaar binnen
Vonnis vernietigt China's aanspraken Zuidchinese-Zee