economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 50

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 50

Andere verhalen in de media over China waren deze week: wel een paal, geen vlag; een brutale aap en drie keer is scheepsrecht.

Dat de Chinese vlag gevoelig kan liggen weten we nog wel van de Olympische Spelen in Rio. Toen ging China uit zijn dak omdat de verkeerde vlag werd gebruikt. De gele sterren stonden niet goed afgebeeld en iedereen weet: als de sterren niet goed staan, dan wordt het sportief ook niets.

Maar bij het wereldkampioenschap paaldansen in Florence was het nog veel erger. Daar zocht de Chinese equipe tevergeefs naar hun nationale vlag tussen die van de andere deelnemende landen. Na een officieel protest volgde Italiaanse excuses. De vlaggenmast was stuk en de organisatie beloofde alsnog een Chinees dundoek te regelen.

Maar wat er ook gebeurde, geen Chinese vlag. Toen de Chinese delegatieleider voorafgaand aan de finale nogmaals bij de organisatie informeerde, kreeg hij te horen dat nu eenmaal niet van ieder land een vlag kon worden opgehangen. Er waren maar 25 vlaggenmasten besteld, er deden 26 landen mee en, nou ja, China had gewoon pech gehad.

Dat pikten de patriottistische paaldansdames niet. Ze pakten hun spulletjes en gingen naar huis. Jammer dan van die drie maanden trainen en een finaleplek.

 

In veel natuurparken in China komen apen voor en iedereen weet: apen en Chinese toeristen vormen een gevaarlijke mix. Apen zijn brutaal en leren snel en Chinese toeristen zijn, nou ja, brutaal en leren apen snel de verkeerde dingen. Dat is leuk voor de foto.

Geen wonder dat de meeste apen die veel met mensen te maken hebben zich hebben ontpopt tot aggresieve rovers met wie je beter geen ruzie kunt maken. Bij de heilige boeddhistische berg Emei Shan hebben ze zelfs een speciale apenverzekering; voor slechts vijf yuan (75 eurocent) krijg je je eigendommen vergoed als apen er onverhoopt mee vandoor gaan.

Een toeristengids zag er een buitenkansje in wat bij te verdienen. Hij bood toeristen een apenverzekering voor 15 yuan aan, maar stak dat geld linea recta in eigen zak. Pas als apen er met een zonnebril of rugzak vandoor gingen deed hij alsnog een beroep op de echte verzekering.

Hartstikke slim, maar natuurlijk kwam vroeg of laat de aap uit de mouw. De gids is niet meer welkom in het park en moet een boete van 2.000 yuan betalen.

 

En dan het winkelcentrum Seasons Place in Beijing. Dit voorjaar moest een beeldengroep van bekende stripfiguren voor de deur van het winkelcentrum worden weggehaald op last van de beurswaakhond CSRC. Medewerkers zagen namelijk duidelijk dat de twee dansende figuren van de populaire Chinese kinderserie Boonie Bears hun middelvinger opstaken naar hun gebouw, dat aan de overkant ligt. Dat de Boonie Bears maar vier vingers hebben en dus nooit hun middelvinger kunnen opsteken kon de CSRC-leiding niet vermurwen.

Vorige maand onthulde het winkelcentrum een beeld van een zwarte zwaan in origamistijl. Maar dezelfde middag nog werd de sculptuur alweer van zijn sokkel gehaald. De zwaan zou de bezoekers van het kantoor van de beursautoriteit 'nakijken' en hen 'een ongemakkelijk gevoel' geven.

De directie van het winkelcentrum zijn volhouders. Afgelopen week werd opnieuw een beeld onthuld, dit keer van een woeste stier. Geen toeval natuurlijk; een stier staat internationaal symbool voor stijgende beurskoersen.

 

Bij de foto: ik had nog nooit van hem gehoord, maar Ezequiel Iván Lavezzi toucheert 56,7 miljoen dollar in twee jaar bij de Chinese voetbalclub Hebei China Fortune, blijkt uit gegevens die Football Leaks openbaarde. Dat maakt de Argentijnse spits de best betaalde voetballer ter wereld.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 16 december 2016


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 49

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder