China en Noorwegen zijn weer vriendjes
De Chinese en Noorse overheid normaliseren hun diplomatieke relaties en gaan onderhandelen over een vrijhandelsakkoord. De relaties zaten in het slop sinds de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese activist Liu Xiaobo in 2010.
China en Noorwegen hervatten hun diplomatieke relaties en gaan verder met onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord. Dat maakte de Noorse minister van buitenlandse zaken Børge Brende maandag bekend.
Een Chinees-Noors vrijhandelsverdrag lag in 2010 binnen handbereik toen de Nobelprijs voor Liu Xiaobo (foto) roet in het eten gooide. China was woedend over de toekenning en verbrak de onderhandelingen en bevroor de diplomatieke contacten. Ook kondigde China een importverbod af op Noorse zalm; officieel omdat deze visziektes bij zich zouden dragen.
Diepe buiging
Brende is momenteel in Beijing voor een officieel bezoek en ontmoette maandag premier Li Keqiang. "Noorwegen heeft diep nagedacht over de redenen waarom het bilaterale vertrouwen was geschaad en heeft nauwgezet en plechtig met China overlegd hoe de relaties konden worden hersteld", aldus de Chinese regering in een verklaring.
Opvallend is het deel van de verklaring die aan de Noorwegen wordt toegeschreven en aangeeft hoe diep de Noren door het stof moesten gaan. "De Noorse regering onderschrijft het Eén China-beleid, respecteert China's soevereiniteit en territoriale integriteit, kent hoge waarde toe aan China's belangen en zorgen, zal geen acties ondersteunen die deze ondermijnen en zal zijn best doen toekomstige beschadiging van de bilaterale relatie te voorkomen."
Nobelprijs-controverse
Liu Xiaobo kreeg de Nobelprijs voor de Vrede toegekend vanwege zijn lange, vreedzame inzet voor democratische hervormingen in China. Liu kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen; hij werd in 2009 tot een elfjarige celstraf veroordeeld wegens staatssubversiviteit. Hem wordt verweten dat hij een petitie organiseerde die opriep een einde te maken aan de eenpartijstaat.
De Nobelprijzen zijn een Zweeds initiatief; laureaten worden gekozen door drie Zweedse weten-schappelijke instituten en de prijzen worden jaarlijks op 12 december, de sterfdag van naamgever Alfred Nobel, in Stockholm uitgereikt. Maar de Nobelprijs voor de Vrede vormt daarop een uitzondering. Die wordt gekozen door een commissie bestaande uit Noorse parlementariërs en wordt in Oslo uitgereikt in bijzijn van de Noorse koning.
Gerelateerde personen:
Li KeqiangLiu Xiaobo
Gerelateerde onderwerpen:
Nobelprijs voor Geneeskunde voor Tu YouyouChina boos na uitzetten promovendus uit Noorwegen
Internationale actie voor Chinese mensenrechten