China geeft onderwaterdrone terug aan VS
De Chinese marine heeft dinsdagmiddag een Amerikaanse onbemand onderwatervaartuig teruggegeven dat het donderdag uit het water bij de Filipijnen had gehaald. China zegt dat het in zijn recht staat, de Amerikanen vinden van niet.
Precies om twaalf uur dinsdagmiddag werd op 57 zeemijl ten noordwesten van Subic Bay de onderwaterdrone aan boord van de USS Mustin gebracht; niet ver van de plek voor de Filipijnse kust waar het onderzoeksvaartuig vijf dagen geleden door de Chinese marine uit het water werd gevist. Met de 'professionele en vredelievende' overdracht na 'vriendschappelijk overleg' toonde China naar eigen zeggen zijn goodwill om de kwestie snel en soepel op te lossen.
Dat ziet de Amerikaanse regering toch echt anders. Zij spreekt van een 'onwettige inbeslagname' van het vaartuig. De VS benadrukken dat de onderwaterdrone zich in internationale wateren bevond en riep China op in de toekomst het internationale recht te eerbiedigen.
Piraterij
De Chinese overheid doet intussen alsof zijn neus bloedt. Die verklaarde aanvankelijk dat zij de onderwaterdrone uit het water had gevist 'net zoals je een verloren voorwerp van de straat raapt' om te voorkomen dat het een gevaar voor de scheepvaart zou vormen. Zij ging er aan voorbij dat de drone vlakbij het Amerikaanse onderzoeksschip USNS Bowditch aan de oppervlakte kwam. De Chinese marine hield het schip al dagenlang in de gaten.
Later kwam de Chinese overheid met de nieuwe, veel zorgwekkender verklaring voor zijn optreden dat het incident plaatshad in 'wateren in de nabijheid van China'. Het internationale zeerecht kent alleen territoriale wateren en open zee. Je kunt twisten welk water tot jouw territoir behoort, maar in de wateren daarbuiten kun je je recht niet laten gelden.
Gerelateerde onderwerpen:
VS eisen onderwaterdrone terug van ChinaVijf vragen over Trump, China en Taiwan
Vonnis vernietigt China's aanspraken Zuidchinese-Zee