Geen plek voor maagden op arbeidsmarkt
Werkzoekenden in China hebben soms te lijden onder sterrenbeeld-discriminatie. Werkgevers willen liever een tweeling dan een maagd.
"We zoeken tweelingen, weegschalen of watermannen", stond er in de vacaturetekst van de universiteit van Wuhan. Vette pech dus voor werkzoekenden die in de verkeerde maanden van het jaar zijn geboren.
Volgens een artikel in Bandao Morning News kijken Chinese werkgevers in toenemende mate naar het sterrenbeeld van sollicitanten. Aan sommige sterrenbeelden worden positieve eigenschappen toegedicht, maar aan andere juist negatieve. Maagden zouden kieskeurig zijn, teveel eisen stellen en snel weer weglopen voor een betere baan. Leeuwen zijn slechtgehumeurd. China kent geen wet die discriminatie door werkgevers verbiedt.
Bijgeloof
Dat veel Chinezen bijgelovig zijn wisten we wel. Ze hebben een duidelijke voorkeur voor het juiste lotnummer (eindigend op een 8 of 9), kenteken, of vliegtuigstoel (liever niet met een 4). Huizen of kantoren moeten volgens de regels van de feng shui worden ontworpen en ingericht; je weet maar nooit. De meeste Chinezen hechten waarde aan de Chinese dierenriem, waarbij het geboortejaar bepaalt of je bijvoorbeeld rat, slang of hond bent. Ik weet er als Blogaap alles van.
Maar de westerse astrologie is in opkomst in China. Websites en kranten hebben tegenwoordig hun eigen horoscoop.
Gerelateerde onderwerpen:
Chinees wil wel vrij, maar durft het niet te vragenVerse afgestudeerden vinden moeilijk een baan