economie cultuur politiek RSS

Mongolië zal het nooit meer doen

Mongolië zal het nooit meer doen

De Mongoolse regering heeft spijt betuigd voor het bezoek dat de Dalai Lama aan het land bracht. Het belooft China de boeddhistische leider niet meer te ontvangen.

Mongolië heeft spijt van het bezoek dat de Dalai Lama eind november aan dat land bracht. "Het bezoek op uitnodiging van het Gandan-klooster heeft een negatieve invloed gehad op beide landen en geleid tot misverstanden", zei de Mongoolse minister van buitenlandse zaken Munkh-Orgil Tsend woensdag in een interview. "Dat spijt de Mongoolse regering", zei hij tegen de krant Onoodor. En hij voegde eraan toe dat deze regering niet toe zal staan dat de Dalai Lama opnieuw Mongolië bezoekt "zelfs niet voor religieuze doeleinden."

China toont zich wel vaker verontwaardigd als de Dalai Lama ergens in de wereld wordt ontvangen, maar meestal blijft het bij waarschuwingen als de Tibetaans geestelijk leider niet op regeringsniveau wordt ontvangen. In het geval van Mongolië, dat kampt met een oplopend begrotingstekort en voor buitenlandse handel vrijwel exclusief van de grote buurman in het zuiden afhankelijk is, bleef het daar niet bij. Direct na het bezoek annuleerde Beijing overleg over Chinese investeringen en kredieten aan Mongolië en voerde het invoerheffingen in.

 

Knieval

Van Chinese zijde werd triomfantelijk op de Mongoolse excuses gereageerd. "China hoopt dat Mongolië werkelijk lessen heeft geleerd van het incident, oprecht China's belangen respecteert, zijn beloftes nakomt en hard werkt aan het verbeteren van Chinees-Mongoolse relaties", reageerde het Chinese ministerie van buitenlandse zaken woensdag.

Volgens het ministerie heeft Mongolië ook het Eén China-principe onderschreven en verklaard dat Tibet een onlosmakelijk onderdeel van China uitmaakt. De Dalai Lama wordt in China als een gevaarlijke separatist beschouwd, die er op uit is het land te splijten. Daarom dringt de Chinese overheid er bij andere landen op aan hem geen platform te geven.

 

Diplomatiek succesje

Het is het derde diplomatieke succesje van China deze week. Na zes jaar werden woensdag de diplomatieke relaties met Noorwegen herstelt, die waren bekoeld nadat de Chinese mensen-rechtenactivist Liu Xiaobo in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg toegekend. De prijs is een privaat initiatief, maar China hield de Noorse regering verantwoordelijk voor het gezichtsverlies die Liu's prijs betekende. De Noorse regering ging deze week flink door het stof om de relatie te repareren.

En China knoopte deze week diplomatieke relaties aan met Sao Tomé en Principe. Banden met dit mini-staatje voor de Afrikaanse westkust zijn van grote symbolische waarde voor China, omdat het als een van de weinige landen in de wereld Taiwan erkende. Omdat Sao Tomé en Principe het Eén China-beginsel onderschrijft, betekenen diplomatieke relaties met Beijing automatisch dat die met Taipei worden verbroken. China beschouwt Taiwan als opstandige provincie die met het moederland moet worden herenigd en probeert het eiland internationaal te isoleren, zodat het wordt gedwongen toenadering tot het vasteland te zoeken.

donderdag 22 december 2016


Gerelateerde onderwerpen:

China schorst overleg Mongolië na bezoek Dalai Lama
China en Noorwegen zijn weer vriendjes
China vindt dat Dalai Lama 'illusies' beter kan opgeven

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder