China wijst veiligheidstop met Japan af
China ziet niets in een topontmoeting met Japan om de oplopende spanningen in de Oost-Chinese Zee te bespreken. De Japanse regering moet concrete maatregelen nemen om de relatie te verbeteren, zegt Beijing, in plaats van in holle frasen te spreken.
De Japanse vice-minister van Buitenlandse Zaken Akitaka Saiki (foto) arriveerde maandag in Beijing voor een tweedaags bezoek. Hij komt op een moment dat de verhoudingen tussen beide landen grimmig is. De afgelopen tien maanden lopen de spanningen op rond de Diaoyu/Senkaku-eilanden.
Saiki zal worden ontvangen door zijn ambtsgenoot Liu Zhenmin en zal ook de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi ontmoeten. Dan zal ook de kwestie van de omstreden eilandengroep op de agenda staan. Maar of het ook snel tot een topontmoeting tussen beide landen komt, is een ander verhaal.
'Adviseur Abe liegt'
De Japanse premier Shinzo Abe liet vrijdag weten dat hij snel de Chinese regeringsleider wil ontmoeten om de veiligheidssituatie in de regio te bespreken. China lijkt daar helemaal geen trek in te hebben. Beijing wil geen gesprekken voeren die gedoemd zijn te mislukken, schreef partijkrant People's Daily op basis van bronnen bij het ministerie.
Het staatspersbureau Xinhua verspilde geen inkt aan Saiki's bezoek. Het meldde slechts dat hij in Beijing was. Wel kwam er een officiële verklaring dat Isao Iijima tijdens zijn bezoek aan China (13-16 juli) geen enkele ontmoeting met regeringsvertegenwoordigers had gehad. De mededeling is opvallend, omdat Iijima, een naaste adviseur van Abe, op basis van dat bezoek had vertelt dat een topontmoeting 'binnen niet al te lange tijd' mogelijk was. "Wat hij verslaggevers zondag heeft verteld, is niet waar en gefabriceerd, omdat hij het nodig heeft voor binnenlands politiek gebruik in Japan", aldus een anonieme bron op het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.
Defensienota
In een commentaar beschuldigde partijkrant People's Daily dinsdagmiddag Abe van een dubbele agenda. Tegen het buitenland wekt hij de indruk een vreedzame oplossing van het territoriale conflict na te streven door op te roepen tot een top met China, terwijl hij ondertussen defensiebestedingen opvoert en andere landen in de regio (lees: de Filipijnen) opzet tegen China.
De politieke relatie tussen Japan en China kwam verder onder druk, na de presentatie afgelopen vrijdag van een Japanse defensienota. Daarin wordt de noodzaak van een sterkere Japanse defensie bepleit, vanwege China's opstelling rond territoriale conflicten in de regio. Ondertussen manoeuvreren kustwachtschepen en militaire vliegtuigen van beide landen dagelijks rond elkaar in het omstreden gebied. China lijkt de spanning voor lief te nemen en af te wachten of zelfs het vuurtje een beetje op te stoken.
Gerelateerde personen:
Wang YiGerelateerde onderwerpen:
Spanningen rond omstreden eilanden lopen op'Overwinning Abe brengt vrede in gevaar'
Japanse ergernis over Chinees gasplatform