Sportkoepel wil af van excessieve voetbalsalarissen
De centrale sportadministratie wil een einde aan de koopgekte van Chinese voetbalclubs. Zij kunnen hun geld beter uitgeven aan jeugdopleidingen dan tegen elkaar opbieden op de transfermarkt.
De yuans die in buitenlandse clubs en spelers worden gestoken, kunnen beter in eigen land worden besteed. Dat zegt de centrale sportadministratie in een verklaring die donderdag op zijn website is gepubliceerd.
"In zijn algemeenheid staat het Chinese voetbal er goed voor. Maar [...] er worden problemen zichtbaar die de aandacht van de samenleving hebben getrokken. Zoals grote investeringen in het buitenland en clubs die geld verbranden door buitenlandse spelers aan te trekken met grote salarissen", aldus de toezichthouder.
Salarisplafond
Volgens de sportkoepel wordt de opleiding van Chinese talenten door veel clubs veronachtzaamd. De oplossing ligt in 'het reguleren en beperken van dure investeringen' en 'redelijke beperkingen aan spelerssalarissen'.
Formeel heeft de sportkoepel niets te zeggen over de bestedingen van de voetbalclubs; de voetbalassociatie en de 16 clubs uit de Super League zijn juist twee jaar geleden losgekoppeld van de sportadministratie. Het is echter wel een signaal dat sportautoriteiten zich zorgen maken over de koopgekte in het Chinese voetbal en het zou de voorbode kunnen zijn van overheids-maatregelen.
Beter besteed
Vorig jaar hebben Chinese clubs in de winterperiode 259 miljoen euro aan transfers besteed; dat was voor het eerst meer dan Britse clubs in de Premier League aan aankopen deden. Dit jaar lijkt dat record te worden gebroken. De spraakmakende overgangen van de Argentijn Carlos Tévez naar Shanghai Shenhua en de Braziliaanse aanvaller Oscar naar Shanghai SIPG vormen het topje van de ijsberg.
Chinese burgers tonen zich verdeeld over de koopwoede. Enerzijds zijn veel fans blij dat topspelers voor China kiezen en zo een bijdrage kunnen leveren aan het sportieve succes waar ze al jarenlang naar snakken. Anderzijds fronsen veel Chinezen hun wenkbrauwen bij de astronomische bedragen die buitenlanders in hun land kunnen verdienen. Dat bepaalde voetballers en trainers in een week evenveel kunnen opstrijken als een laobaixing, een gewone Chinees in tien jaar nog niet verdient, gaat er bij veel mensen niet in. Zij vragen zich af of dat geld niet beter kan worden besteed.
UPDATE - De Chinese voetbalbond heeft met de clubs uit de Super League en de League One afspraken gemaakt over het aantal buitenlandse spelers. Voortaan mogen clubs nog maar drie buitenlanders in hun wedstrijdselectie opnemen in plaats van vijf. Ook worden clubs verplicht tenminste twee spelers van onder de 23 jaar te selecteren, waarvan er minimaal een moet spelen.
Meer weten over het Chinese voetbal? Lees dan mijn column in Elsevier. Of luister het programma Ask me Anything van BNR terug, waarin ik een toelichting geef.
Gerelateerde onderwerpen:
Chinese voetbal in twintig jaar naar de topRetailer Suning neemt Inter Milan over
Lange mars naar wereldkampioenschap is begonnen