economie cultuur politiek RSS

China's economie groeide 6,7 procent in 2016

China's economie groeide 6,7 procent in 2016

De omvang van de Chinese economie groeide in het laatste kwartaal van vorig jaar sterker dan verwacht. Maar desondanks is het groeicijfer over heel 2016 de laagste in 26 jaar.

Het bruto nationaal product van China groeide in de laatste drie maanden van 2016 met 6,8 procent; de eerste toename sinds het laatste kwartaal van 2014. Over heel 2016 komt de economische groei daarmee uit op 6,7 procent. Het nationaal statistiekbureau, dat vrijdag een hele reeks economische cijfers bekendmaakte, becijfert de omvang van China's economie op 74,4 biljoen yuan (ruim 10 biljoen euro).

Daarmee komt het groeicijfer uit binnen de marge van 6,5 tot 7 procent die de Chinese regering zich ten doel had gesteld. “China’s economie groeit naar verwachting dankzij betere kwaliteit en efficiëntie. Maar we moeten bedenken dat de binnenlandse en buitenlandse omstandigheden nog steeds gecompliceerd en zwaar zijn", aldus een toelichting van het statistiekbureau. De cijferaars dringen aan op voortgaande structurele hervormingen om risico's in te perken.

 

Risico's

Het economisch groeicijfer is opgebouwd uit verschillende elementen. Vorige week werd al bekend dat de export het afgelopen jaar met 7,7 procent daalde. De uitvoer van Made in China is goed voor bijna de helft van het Chinese bnp. De industriële productie steeg desondanks met 6 procent, dankzij een 10,4 procent groei van de consumentenaankopen en plus 8,1 procent voor investeringen in vaste activa. De omvang van de dienstensector nam met 7,8 procent toe.

China's groei moet het dus momenteel vooral hebben van Chinezen die de yuans laten rollen en de door de overheid aangejaagde investeringen in onroerend goed en infrastructuur. Dit brengt echter ook risico's met zich mee omdat de hoeveelheid geleend geld steeds verder oploopt.

 

Onzekerheid

Voor 2017 is nog geen officieel groeidoel afgegeven, maar aangenomen wordt dat dit rond de 6,5 procent zal komen te liggen. De Chinese overheid zal er alles aan doen om dat doel te realiseren; dit najaar wordt een belangrijk partijcongres gehouden en daar willen de partijleiders liever goed nieuws vertellen.

Grote onzekerheid bestaat er echter over de vooruitzichten van de export. Die staat al onder druk vanwege vraaguitval in de Verenigde Staten en de Europese Unie, de belangrijkste exportmarkten van China. Met Donald Trump op weg naar het Witte Huis is er veel onzekerheid over de handelsrelatie met de VS; de nieuwe president heeft gedreigd dat hij importtarieven wil heffen op Chinees fabrikaat.

 

Betrouwbaarheid

De directeur van het statistiekbureau Ning Jizhe noemde de cijfers 'eerlijk en betrouwbaar'. Hij reageerde op vragen van verslaggevers over de degelijkheid van economische data, nadat deze week het provinciebestuur van Liaoning toegaf dat ze jarenlang statistieken hadden geflatteerd. Volgens Ning doet de Chinese overheid er veel aan om misleiding op te sporen en te voorkomen, maar kan het toezicht verder verbeteren.

Sommige economen denken dat de omvang van de Chinese economie structureel wordt overdreven.

vrijdag 20 januari 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese export verder in zwaar weer
Beoogd minister VS op ramkoers met China
China houdt rekening met verdere groeivertraging

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder