China gaat afval scheiden
De Chinese regering heeft miljarden vrijgemaakt voor een betere afvalverwerking. Belangrijk onderdeel van de plannen is het scheiden van afval.
In totaal is 252 miljard yuan (35 miljard euro) uitgetrokken voor het verwerken van de groeiende afvalstroom. Het grootste deel is bedoeld voor capaciteitsuitbreiding. Tot 2020 moet de hoeveelheid afval die wordt verbrand met 150 procent stijgen tot 591.400 ton per dag. Dat meldde de nationale commisie voor ontwikkeling en hervorming zondag.
Volgens het zakenblad Caixin maakt de overheid binnenkort bekend dat particulieren en bedrijven verplicht worden hun afval te scheiden. In 2020 zouden de vier stadsprovincies en alle provincie-hoofdsteden hun afval gescheiden moet verwerken. In het plan dat zondag is gepresenteerd is 9,4 miljard yuan (1,3 miljard euro) uitgetrokken voor proefprojecten.
Milieuvervuiling
Naarmate de welvaart in China groeit, neemt ook de hoeveelheid afval toe. Veel afval wordt nu nog naar stortplaatsen gebracht, maar dat leidt tot vervuiling van drinkwaterbronnen. De overheid ziet in het bouwen van vuilverbrandingsinstallaties de oplossing, al leidt dat weer vaak tot verzet van omwonenden uit angst voor luchtvervuiling.
Planologen denken dat het scheiden van afval twee voordelen heeft. Het restafval kan worden verbrand terwijl alleen het gft-afval nog mag worden gestort en eventueel tot compost kan worden verwerkt. Dat zou grondwatervervuiling bij stortplaatsen verminderen. Ten tweede kan de capaciteit van vuilverbrandingsinstallaties worden vergroot, als daar alleen nog maar restafval wordt verwerkt. GFT-afval is relatief nat, waardoor het slecht verbrandt.
Waterkwaliteit
De commissie maakte maandag bovendien bekend dat het 100 miljard yuan (14 miljard euro) uittrekt voor 15 grote projecten om de waterkwaliteit te verbeteren. Het totale budget stijgt daarmee tot 900 miljard yuan.
Gerelateerde onderwerpen:
Schandaal illegaal hergebruik medisch afvalBouw afvaloven van de baan na gewelddadig protest
Geweldsexplosie bij demonstratie tegen afvaloven