economie cultuur politiek RSS

Lanzhou wil pijpleiding met Russisch water

Lanzhou wil pijpleiding met Russisch water

De stad Lanzhou ontwikkelt ambitieuze plannen om zijn watertekort op te lossen. Daarvoor is een duizend kilometer lange pijpleiding vanuit Siberië nodig.

Het plan voorziet in een transportleiding vanaf het zuidwestelijke puntje van het Baikalmeer in Siberië, door Mongolië en de Gobiwoestijn naar Lanzhou. Het Baikalmeer is even groot als België en is het grootste zoetwaterreservoir in de wereld.

Het idee maakt deel uit van de toekomstvisie van het stadsbestuur. Volgens de plannenmakers vormt watertekort een rem op de ontwikkeling van de hoofdstad van de provincie Gansu. Het document is echter van de website verwijderd nadat journalisten er vragen over gingen stellen.

 

Russische beren op de weg

Afgezien van de afstand is het technisch geen ingewikkeld project. Je hebt er een flinke pijp en pompen voor nodig. Maar het project vraagt de instemming en medewerking van drie landen. Het is maar zeer de vraag of Rusland bereid is water aan China te verkopen. Het waterpeil in het Baikalmeer daalt al jaren doordat er steeds meer water wordt onttrokken aan de 300 rivieren die het meer voeden. Het meer omvat vijf natuurgebieden en staat op de Unesco-lijst van werelderfgoed.

Ook in China is er scepsis over het project. Deskundigen wijzen er in de Chinese media op dat de verwachte kosten in geen verhouding staan tot de opbrengst als het water alleen voor irrigatie of drinkwater wordt gebruikt. Lanzhou heeft nauwelijks zware industrie of mijnbouw waarvoor grote hoeveelheden water nodig zijn. De plannenmakers betogen juist dat industriële activiteiten flink zullen toenemen als China werkt maakt van het revitaliseren van de Zijderoute (Gordel- en Weginitiatief).

 

Megaproject

Grote waterbouwkundige projecten komen in China vaker voor. Het bekendste is het Zuid naar Noord Wateromleidingsproject. In december 2002 is met de aanleg begonnen om zo grote steden in het noorden van water te voorzien. De drie routes omvatten samen meer dan 4.000 kilometer waterweg; deels bestaand, deels door middel van pijpleidingen, pompstations en stuwmeren. Alleen al in de midden- en oostelijke route wordt 213,4 miljard yuan (25,6 miljard euro) geïnvesteerd. De westelijke route is nog in de ontwikkelingsfase.

maandag 6 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Slecht waterbeheer mede oorzaak overstromingen
Vijf vragen over het Zuid naar Noord Wateromleidingsproject
280 Miljoen Chinezen afhankelijk van vuil drinkwater

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder