Frankrijk leidt marine-oefening in West-Pacific
Frankrijk en Groot-Brittannië participeren dit voorjaar in een grote marine-oefening van de Japanse en Amerikaanse strijdkrachten in de Grote Oceaan. De deelname is een boodschap dat ook Europese landen zich zorgen maken over de groeiende militaire macht van China.
De Franse marine stuurt een helicoptercarrier uit de Mistral-klasse naar het westelijk deel van de Pacific. Aan boord bevinden zich ook twee Britse helicopters en hun bemanningen. Zij zullen in de tweede en derde week van mei deelnemen aan een Amerikaans-Japanse marine-oefening bij de Noordelijke Marianen-eilanden, die tot de Verenigde Staten behoren. Dat meldt Reuters vrijdag op basis van anonieme bronnen.
De Frans-Britse inbreng een reactie op de toenemende activiteit van de Chinese marine in de Grote Oceaan. "Dit is niet zomaar een oefening, deze amfibische oefening is een duidelijk signaal aan China", citeert Reuters een van zijn bronnen. De oefening vindt plaats vanuit Tinian, 2.500 kilometer zuidelijk van Japan en 2.000 kilometer oostelijk van de Filipijnen.
Ongebruikelijk, niet onlogisch
Het is ongebruikelijk dat Europese landen deelnemen aan oefeningen in dit gebied. Maar onlogisch is het niet. Frankrijk controleert verschillende eilanden in de Pacific, zoals Nieuw-Caledonië en Frans-Polynesië. Nu de Chinese marine en luchtmacht steeds verder van het vasteland actief zijn, is verdediging van deze geïsoleerde eilanden actueel geworden. Vorig jaar zomer suggereerde de Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian dat Europese landen zouden moeten surveilleren in de Zuidchinese-Zee, om zo het recht op vrije doorvaart te garanderen.
Het Verenigd Koninkrijk heeft geen overzeese gebiedsdelen in dit deel van de wereld. Wel stuurde Londen in oktober vier Typhoon-straaljagers naar Japan voor een training. Op de terugweg namen die een omweg over de Zuidchinese-Zee; een signaal aan Beijing dat in dit gebied vrije doorgang bestaat.
Gerelateerde onderwerpen:
Taiwan wil defensiebudget met 50 procent verhogenChina woedend over anti-raketsysteem in Zuid-Korea
China's defensiebegroting stijgt met 7 procent