economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 11

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 11

Andere verhalen in de media over China waren deze week: een kijkje in de keuken, patriottistisch het schip in en een geruisloze oplossing.

Wat gebeurt er nou eigenlijk in keukens van Chinese restaurants? Goede vraag. Maar willen we het weten? China kent geen Rob Geus en als er al controleurs onverwacht langskomen, dan is het restaurant om onverklaarbare redenen gesloten.

Maar de Chinese consument eist transparantie. Restauranthouders in Shanghai hebben dat goed begrepen. Daar zijn de afgelopen maanden in honderden restaurants glazen wanden geplaatst tussen de keuken en het gedeelte waar de gasten eten.

En zelfs restaurants waar de indeling dat onmogelijk maakt doen aan de trend mee door webcams in de keuken te monteren; de gasten kunnen op monitoren zien hoe het er in de keuken aan toegaat.

Helemaal geen gek idee, al is het wachten waarschijnlijk op een slimme Chinees die een dvd met beelden van een modelkeuken op de markt brengt.

 

Er is al wekenlang gedoe over een Amerikaans anti-raketsysteem dat in Zuid-Korea wordt gestationeerd. China is er niet blij mee en laat geen gelegenheid onbenut om er over te klagen.

De Chinese overheid dreigt met economische sancties, maar omdat die volgens de wereld-handelsorganisatie WTO zijn verboden, is alvast met verkapte strafmaatregelen begonnen. Bij de Zuidkoreaanse supermarktketen Lotte weten ze er alles van; daar werden tientallen vestigingen door heel China gesloten op grond van lokale brandveiligheidsregels.

Gewone Chinezen laten zich ook niet onbetuigd. Zo zagen we deze week beveiligingsbeelden van een vrouw die haar eigen verzetsdaad pleegde door in de winkel enkele verpakkingen van Lotte-artikelen kapot te scheuren. Dat zal ze leren! Veel Chinezen maakten zich op internet vrolijk of juist boos over dit kinderachtige gedrag dat zij 'verkeerd patriottisme' noemen.

Maar dat is makkelijk gezegd vanachter je toetsenbord. In een groep wordt het een stuk moeilijker om patriottisme ter discussie te stellen. Dat merkten de Chinese passagiers aan boord van de Costa Serena. Op weg naar het eiland Jeju stelde er een voor te weigeren Zuidkoreaanse grond te betreden. Dat vonden anderen best een goed idee. En toen het schip eenmaal de haven bereikte, waren alle 3.300 passagiers vastbesloten uit protest aan boord van hun cruiseschip te blijven. Tachtig touringcars die klaar stonden konden onverrichterzake terug.

Jammer, ik heb het opgezocht en Jeju is een heel mooi subtropisch eiland met een bijzondere vulkaan.

 

En dan een oplossing voor een nijpend probleem. Een uitvinding die het buskruit, het kompas en toiletpapier tot voetnoten in de geschiedenis zal degraderen. De stad Beijing experimenteert met draadloze koptelefoons voor dama's!

Op die manier kunnen de -veelal oudere- vrouwen voortaan met elkaar dansen op pleinen en in parken zonder voor geluidsoverlast te zorgen. Briljant!

Dansende senioren zijn een bekend fenomeen in China, maar omdat ze vaak niet zo goed meer horen, loopt het muziekvolume soms de spuigaten uit. Veel buurtbewoners klagen, het leidt tot ruzie en soms zelfs tot onrust in het dierenrijk. Drie jaar geleden schreef ik al eens over reuzenpanda Zhaoyang die zwaar geïrriteerd raakte van de muziek. Ook de giraffes in de dierentuin van Nanjing werden bloednerveus van het gedans, maar dat maakt in China minder indruk dan een lijdende panda.

 

Bij de foto: Xiao Ye, kleine Ye, maakt furore op het Chinese internet. Ze plaatst korte filmpjes van innovatieve manieren om een smakelijke kantoorlunch te maken. Kijk hier maar even hoe je een computer ook kunt gebruiken.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 17 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 10

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder