economie cultuur politiek RSS

Protestleiders Paraplu-demonstraties aangeklaagd

Protestleiders Paraplu-demonstraties aangeklaagd

Negen leiders van de Paraplu-demonstraties in 2014, waaronder twee parlementariërs, worden alsnog aangeklaagd wegens ordeverstoring. De aankondiging volgt een dag nadat de nieuw gekozen chief executive van Hong Kong Carrie Lam beloofde de kloof in de samenleving te dichten.

Het ministerie van justitie van Hong Kong heeft besloten de demonstratieleiders te vervolgen wegens het verstoren van de openbare orde. De negen zijn daarover maandag telefonisch door de politie geïnformeerd. Op dit vergrijp staat een maximale straf van zeven jaar cel.

De druiven kunnen heel zuur zijn voor Tanya Chan en Shiu Ka-chun. Zij zijn vorig jaar gekozen tot parlementariër. Als zij veroordeeld worden tot een straf van een maand of hoger, verliezen ze hun zetel in het stadsparlement LegCo.

 

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Alle negen aangeklaagden speelden in 2014 een prominente rol in de Paraplu-demonstraties. Naast de twee parlementariërs gaat het om de drie inititiatiefnemers van Occupy Central, Benny Tai, Chu Yiu-ming en Chan Kin-man, twee studentenleiders, Eason Chung en Tommy Cheung en twee activisten Raphael Wong en Lee Wing-tat.

De straatprotesten die wekenlang aanhielden en tienduizenden op de been brachten waren bedoeld om democratische hervormingen af te dwingen. De bezetting van straten was een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid waarvoor geen vergunning was aangevraagd. De negen worden vanwege het illegale karakter van de door hun aangevoerde demonstratie nu alsnog vervolgd.

 

Timing

Het is onduidelijk waarom justitie na 2,5 jaar alsnog tot vervolging overgaat. Eerder werden wel demonstranten vervolgd die zich schuldig hadden gemaakt aan vernieling of geweldpleging. Een veroordeling vorige maand van zeven agenten wegens het mishandelen van een demonstrant heeft bij het politieapparaat veel kwaad bloed gezet. Politiemensen klaagden toen dat hun collega's twee jaar na dato zwaar worden gestraft, terwijl de aanstichters van de demonstraties niet eens worden vervolgd.

De timing is in ieder geval opmerkelijk. Zondag werd Carrie Lam tot nieuwe chief executive gekozen. Ze sloeg toen een verzoenende toon aan ten aanzien van het pro-democratiekamp. "Hong Kong, ons thuis, lijdt onder een grote verdeeldheid en een hoop opgebouwde frustraties. Mijn prioriteit wordt het helen van die deling." Lam haastte zich maandag te verklaren dat justitie beslist over vervolgingen en dat het stadsbestuur en zij daar geen invloed op hebben.

 

Zetelroof

In het pro-democratiekamp wordt de vervolging echter als een politieke daad uitgelegd. Zij denken dat het stadsbestuur langs juridische weg probeert de uitslag van de LegCo-verkiezingen te corrigeren. Eerder werden twee gekozen volksvertegenwoordigers uit het pro-democratiekamp gedwongen hun plek op te geven omdat er onregelmatigheden waren bij hun eedaflegging. Tegen nog eens vier wetgevers die meer autonomie of zelfstandigheid nastreven is door het stadsbestuur een procedure aangespannen om hun zetel af te nemen.

maandag 27 maart 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Nieuwe chief executive Carrie Lam wil kloof dichten
Vijf vragen over benoeming Chief Executive HK
Politieagenten HK schuldig aan mishandeling activist

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder