Xi wil dat Trump en Noord-Korea hoofd koel houden
China wil een einde aan het Noordkoreaanse kernwapenprogramma, maar vindt dat dit via de onderhandelingstafel moet worden bereikt. Dat zei president Xi Jinping woensdag in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Donald Trump.
Ons doel is hetzelfde, maar onze aanpak verschillend. Dat heeft Xi zijn Amerikaanse ambtgenoot nog eens duidelijk gemaakt in een telefoongesprek woensdagochtend Chinese tijd. Xi drong er bij Trump op aan te blijven zoeken naar een vreedzame oplossing.
Xi en Trump belden op een moment dat de spanningen op het Koreaanse schiereiland oplopen. Dinsdag twitterde Trump dat het de VS menens is een einde aan het Noordkoreaanse kernwapenprogramma te maken. "Noord-Korea zoekt ruzie. Als China ons helpt, dan is dat goed. Zo niet, dan lossen we het probleem zonder hen op."
Spierballenvertoon en -taal
De Amerikaanse regering besloot dit weekeinde het vliegdekschip USS Carl Vinson en begeleidende schepen naar de Japanse Zee te dirigeren. Waarschijnlijk sluiten Japanse marineschepen zich bij de gevechtsgroep aan. Het is allemaal bedoeld om de Noordkoreaanse regering te weerhouden nieuwe proeven met kernwapens of raketten te doen. Aanstaande zaterdag wordt de 105de geboortedag van Kim Il-sung herdacht en op 25 april is de 85ste verjaardag van het Koreaanse Volksleger. In het verleden werden dergelijke mijlpalen aangegrepen om nieuwe proeven te doen.
De Noordkoreaanse regering ziet het Amerikaanse spierballenvertoon als een provocatie en een mogelijke voorbode van een invasie. Pyongyang noemt de manoeuvres een "roekeloze actie" en zegt klaar te zijn voor de oorlog als de Amerikanen die willen. Een Noordkoreaanse krant schreef in een commentaar dat een preventieve aanval op Amerikaans grondgebied niet kan worden uitgesloten. Militaire analisten denken overigens niet dat Noord-Korea daartoe in staat is.
Rust en stabiliteit
China wil net zoals andere landen die zelf kernwapens hebben niet dat andere landen er ook over kunnen beschikken. Maar de tijd dat China de communistische kameraden in Pyongyang zijn wil op kan leggen is voorbij. Hoewel Noord-Korea economisch afhankelijk is van China, lijkt het zich steeds minder aan te trekken van de grote broer.
Waar voor de Amerikanen Noord-Korea ver weg is, is het voor China dichtbij. De Chinese overheid wil rust en stabiliteit in zijn eigen regio en opereert voorzichtig om het regime in Pyongyang niet aan het wankelen te brengen. Een ineenstorting van Noord-Korea of een militair conflict zal tot een enorme vluchtelingenstroom leiden en een mogelijke hereniging met het zuiden. Daar zit Beijing niet op te wachten.
Economische sancties
Maar het aantal opties voor de Chinese leiders is beperkt. In feite zijn verdere economische strafmaatregelen de enige mogelijkheid. China leeft de bestaande VN-sancties na en kondigde in februari een importstop af van Noordkoreaans ijzererts en steenkool. In plaats daarvan importeert China nu steenkool uit de VS, tot vreugde van Washington.
Xi leek in zijn telefoongesprek met Trump te hinten op verdere economische sancties. Volgens Xinhua heeft de president de wens uitgesproken dat de VN-veiligheidsraad "met één mond blijft spreken". Partijtabloid Global Times schreef woensdag dat het geduld met Noord-Korea opraakt. "Als het Noorden deze maand nog een provocatieve actie onderneemt, is de Chinese samenleving bereid zwaardere sancties dan ooit tevoren op te leggen, zoals het beperken van de olie-importen", aldus het commentaar. "Pyongyang moet dit keer vergissingen voorkomen."
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
Trump noemt Xi al vriendMogelijk topontmoeting Abe en Xi in de maak
China stopt import van steenkool Noord-Korea