China schreeuwt om topmanagement
Er dreigt een groot tekort aan hoger management in China. De eigen opleidingen schieten tekort en expats zijn duur of willen niet naar China verhuizen.
Nou dat weer. China kampt met een tekort aan hogeropgeleide leidinggevenden. Dat blijkt uit een onderzoek onder internationaal opererende wervings- en selectiebureaus door hun brancheorganisatie AESC.
Zo'n 43 procent van de respondenten heeft moeite om gekwalificeerde managers te vinden die in China willen werken. Dat percentage is twee keer zo hoog als voor andere landen, zoals Brazilië (22 procent), India (18 procent) of de VS (17 procent).
Rem op economische groei
De AESC denkt dat het tekort zo ernstig is, dat het de economische ontwikkeling van China gaat schaden. "Er is lokaal onvoldoende talent beschikbaar en internationaal zijn er te weinig mensen die beschikken over kennis van de Chinese taal en cultuur", zegt Joe Chappell, marketingdirecteur van AESC. Het is geen verrassing dat deze tekorten gevolgen zullen hebben voor de groeiaspiraties van opkomende economieën, schrijft AESC in een persbericht.
De tekorten zijn vooral voelbaar in de sectoren gezondheidszorg, energie/grondstofwinning en industrie.
Capabel management
Het is opvallend dat een land waar jaarlijks bijna zeven miljoen jongvolwassenen afstuderen niet in staat is voldoende capabele managers te leveren. The Financial Times schreef hierover dat de Chinese opleiders tekort schieten in het klaarstomen van managers-in-de-dop. Hun opleiding sluit niet aan bij de eisen die werkgevers stellen. Het kennisniveau is lager dan in het westen en is bovendien erg theoretisch.
Multinationals probeerden het managerstekort op te lossen door te werven in Taiwan en Hong Kong, door in het buitenland opgeleide Chinezen te bewegen naar hun moederland terug te keren, of door westerse managers als expats naar China te sturen. Deze oplossingen zijn echter relatief duur, omdat expats doorgaans meer verdienen dan Chinese managers en allerlei vergoedingen genieten om hun gezin te laten overkomen. Bovendien is het de laatste jaren steeds lastiger om westerse managers te bewegen langdurig met hun gezin naar China te verhuizen, vanwege de slechte luchtkwaliteit.
Gerelateerde onderwerpen:
Grote steden zijn nog maar helft van de tijd smogvrijVerse afgestudeerden vinden moeilijk een baan
China heeft last van braindrain