economie cultuur politiek RSS

Groei zonne-energie China stagneert

Groei zonne-energie China stagneert

Voor het eerst in jaren vlakt de groei van het aantal zonnecellen in China af. Dat is een direct gevolg van het afbouwen van overheidssubsidies.

Dit jaar wordt in China naar verwachting 26 tot 28 gigawatt aan nieuwe capaciteit in gebruik genomen. In 2016 was dat nog 34,5 gigawatt. Omdat in de rest van de wereld volop in zonne-energie wordt geïnvesteerd zal het aandeel van Chinese zonnestroom afnemen van 44 procent in 2016 tot 33 procent dit jaar. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau IHS Markit die woensdag in Shanghai werden gepresenteerd.

Analisten wijten de groeivertraging aan het afbouwen van een stimuleringsregeling van de Chinese overheid. Sinds 30 juni vorig jaar krijgen leveranciers minder subsidie op schone energie. De regeling is het slachtoffer van zijn eigen succes; er is zoveel capaciteit aan zonne-, wind- en waterkracht bijgekomen dat de subsidiepot halverwege het jaar al leeg was. In juni dit jaar wordt de regeling opnieuw verder afgebouwd.

 

Verspilling

Maar er is nog een probleem: veel wind- en zonneparken worden door Chinese energiemaatschappijen gebruikt om pieken in het gebruik op te vangen en worden afgeschakeld als er onvoldoende vraag is. Windmolens staan 17 procent van de tijd stil. Volgens Greenpeace gaat daarmee evenveel energie verloren als nodig is om de stad Beijing een jaar lang van electriciteit te voorzien.

Voor zonne-energie is het verlies nog groter; 30 procent van de capaciteit blijft ongebruikt. Dat is niet alleen zonde. Het betekent ook dat investeringen minder goed renderen. Volgens Greenpeace liepen stroomleveranciers in 2015 en 2016 hierdoor in totaal 34,1 miljard yuan mis (bijna 5 miljard euro).

 

Overcapaciteit

Een probleem is de Chinese infrastructuur voor energie. Die is van oudsher decentraal georganiseerd. Wind- en zonneparken staan vooral in dunbevolkte gebieden in het westen van China. Maar de grote vraag is in het dichtbevolkte en geïndustraliseerde oosten. De laatste jaren wordt wel fors geïnvesteerd in elektriciteitsnetwerken om beter gebruik te maken van de beschikbare capaciteit.

Afnemende groei van zonne-capaciteit zal bovendien leiden tot nog meer problemen bij fabrikanten van zonnecellen. De sector kampt al met overcapaciteit, waardoor de prijzen en marges dalen. Mogelijk zorgen verdere prijsdalingen dat het ondanks afbouw van overheidssubsidies toch aantrekkelijk blijft in zonne-energie te investeren.

donderdag 20 april 2017


Gerelateerde onderwerpen:

China koploper windenergie; zet 1 op de 8 molens stil
Recordopbrengst windenergie
China droomt van wereldwijd stroomnetwerk

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder