Broodje Blogaap: China in het nieuws week 20
Andere verhalen in de media over China waren deze week: Yi Dai Yi Lu voor dummies, meer zang en dans en singles van de partij.
Het was natuurlijk de week van het Gordel en Weg Forum. Beijing stond twee dagen op zijn kop voor China's belangrijkste internationale bijeenkomst van dit jaar. De verscherpte veiligheidsmaatregelen zorgden er zondag voor dat ik het zakmes moest inleveren waarmee ik sinds 2008 probleemloos door China reis.
Het werd een strak geregisseerde show met president Xi Jinping als stralend middelpunt tussen staatshoofden, regeringsleiders, ministers, andere hoogwaardigheidsbekleders en, oh ja, twee afgevaardigde ambtenaren uit Nederland.
Het Gordel en Weg-initiatief kort uitleggen is niet eenvoudig. Maar gelukkig heeft de Chinese overheid daar op ingespeeld met een aantal educatieve reclamefilmpjes. Schattige kindjes, aanstekelijke muziekjes en animaties en zelfs een verhaaltje voor het slapen gaan met een steek onder water naar Amerika; alles is uit de kast gehaald om de Chinezen en de rest van de wereld uit te leggen wat Gordel en Weg inhoudt.
Maar mijn favoriet is het claymotion filmpje met de aanstekelijke rap Yi Dai Yi Lu. Zou niet misstaan op het Eurovisie Songfestival. Als Australië mag meedoen, waarom China dan niet? Luister zelf maar.
De best bekeken film in de Chinese bioscopen op dit moment komt niet uit Hollywood, maar uit India. Dangal met Bollywood-ster Aamir Kahn heeft sinds 5 mei al 550 miljoen yuan opgebracht (77 miljoen euro). De belangstelling is zo groot dat de film zeker twee weken langer in roulatie blijft dan tevoren de bedoeling was.
De film vertelt het waargebeurde verhaal van Mahavir Singh Phogat, die zijn dochters tegen alle Indiase sociale conventies in opleidt tot twee succesvolle worstelaars. De recensies zijn lovend en het publiek smult van het familiedrama. Dat is opmerkelijk, want Chinese bioscoopgangers hebben doorgaans niet zoveel op met de mierzoete romantiek en onvermijdelijke zang en dans-scenes die Indiase films kenmerken.
Het onverwachte succes van Dangal leidt tot verhitte discussie over het niveau van de Chinese film. Hoe kan het dat uitgerekend India een film aflevert die een internationaal publiek aanspreekt? En dat zonder romantiek of actie?
Recensenten zeggen dat Dangal de Chinese filmindustrie een lesje leert. Het is een aangrijpende film over echte mensen en hun familierelaties; geen film over mensen die we graag zouden willen zijn en relaties die we nooit zullen hebben. Bekijk hier de trailer.
Waar hadden Chinezen het deze week over op het internet? Over alleenstaande partijleden natuurlijk. De communistische jeugdliga kondigde aan dat het door het hele land activiteiten gaat organiseren waar gelijkgestemde jongeren elkaar kunnen ontmoeten, zoals leesclubs en blind date-events.
De 16 evenementen die op proef waren georganiseerd bleken in een behoefte te voorzien. Er kwamen 1.700 leden op af waaruit 104 koppels voortkwamen.
China kent naar schatting 200 miljoen singles. Dat is soms vervelend voor de alleenstaanden zelf. Maar het leidt ook tot maatschappelijke problemen, zoals eenzaamheid en depressie. Er zijn wel datingsites, maar die zijn niet allemaal betrouwbaar.
Maar wat de jeugdliga werkelijk over de streep heeft getrokken is waarschijnlijk de scheve bevolkingsopbouw van China. Er zijn steeds meer ouderen en steeds minder jongeren om de kosten van de vergrijzing op te brengen. Er moeten, kortom, meer baby's komen.
Bij de foto: Dit is Xu Dabao, een internetberoemdheid met 300.000 volgers op Weibo. Ze stal deze week de show op de rode loper in Cannes met haar nauwsluitende Chinese-vlagjurk. Daar had ze het bij moeten laten, want een stroom patriottistische uitspraken over de jurk schoten veel Chinese internetgebruikers in het verkeerde keelgat. Ze beschuldigden Xu ervan de nationale vlag te misbruiken voor haar eigen bekendheid.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap