economie cultuur politiek RSS

Moody's verscherpt risicoprofiel China

Moody's verscherpt risicoprofiel China

Kredietbeoordelaar Moody's heeft het risicoprofiel van de Chinese economie naar beneden bijgesteld. De eerste bijstelling in 28 jaar is nodig omdat de kracht van de Chinese economie wordt uitgehold.

Volgens Moody's nemen de risico's van zakendoen in China toe, doordat de schuldenberg blijft groeien, terwijl de economische groei afneemt. Vorig jaar groeide het Chinese BNP met 6,7 procent; het laagste groeitempo in twintig jaar. Moody's verwacht dat de economische groei verder stagneert tot een niveau van rond de vijf procent.

Daarom verlaagde de kredietbeoordelaar het risicoprofiel met één stap van AA3 naar A1. Deze beoordeling valt nog wel in de categorie minimaal kredietrisico; ook een land als Japan valt in deze categorie. in maart 2016 veranderde Moody's de vooruitzichten voor China op langere termijn van stabiel naar negatief.

 

Verbolgen reactie

Het is voor het eerst sinds 1989 dat een van de drie grote kredietbeoordelaars zijn rating voor China bijstelt. In dat jaar sloeg de Chinese overheid de Tiananmenopstand neer en werd het land getroffen door economische strafmaatregelen. Standard & Poor's en Fitch zien vooralsnog geen reden hun risicoprofiel van China aan te passen.

De Chinese overheid reageerde verbolgen op het lagere risicoprofiel. Volgens het ministerie van financiën is de beslissing te wijten aan "gebrekkige methodologie". Het ministerie wijst op meevallende economische indicatoren dit kalenderjaar; het bruto nationaal product groeide in het eerste kwartaal met 6,9 procent. Volgens een verklaring overdrijft Moody's de problemen van China's economie, maar onderschat het de mogelijkheden van de overheid om hervormingen door te voeren en [binnenlandse] vraag te stimuleren.

 

Negatieve effecten

Een lagere rating betekent dat het duurder wordt voor de Chinese overheid en staatsbedrijven om geld te lenen op de internationale markt. Ook zal het extra neerwaartse druk geven op de koers van de yuan. Het heeft ook effecten voor de internationale handel. Fabrikanten die goederen leveren aan China gaan bijvoorbeeld meer premie betalen voor exportverzekeringen.

De totale schuldenlast van China is ruim 2,5 keer zo groot als de omvang van zijn economie (261 procent). In 2008 was dat nog maar 150 procent. Volgens Moody's is het niet waarschijnlijk dat die schuldenlast in de komende jaren afneemt, omdat de overheid geld leent om met infrastructurele projecten de economie aan te jagen. Ook is lenen aantrekkelijker gemaakt door een serie renteverlagingen. Dat is goed voor de economie op de korte termijn, maar als de groei niet structureel aanhoudt wordt het steeds moeilijker rentelasten en afbetalingen op te brengen.

woensdag 24 mei 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Flinke groei eerste kwartaal Chinese economie
China streeft naar plusminus 6,5 procent groei
China heeft geen zin in valutaoorlog

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder