economie cultuur politiek RSS

'Prijs voor illegaal ivoor gehalveerd'

'Prijs voor illegaal ivoor gehalveerd'

Afnemende vraag vanuit China heeft de handelsprijzen op de markt voor illegaal ivoor doen kelderen. Natuurbeschermers vrezen echter dat de Afrikaanse olifant nog niet buiten gevaar is.

In oktober 2015 bracht een kilo onbewerkt ivoor 1.322 dollar op; in februari van dit jaar nog maar 660 dollar. Dat blijkt uit een rapport van de Wildlife Justice Commission, een internationale organisatie gevestigd in Den Haag die de criminele structuren achter stroperij probeert bloot te leggen. The Guardian citeert vrijdag uit het rapport.

WJC baseert zich op undercover onderzoek onder handelaren in illegaal ivoor in Vietnam. Dit land is een belangrijke doorvoerhaven naar de grootste afzetmarkt voor ivoor en ivoren voorwerpen: China.

 

Chinees verkoopverbod

De oorzaak van de prijsdaling is volgens WJC te danken aan nieuwe wetgeving in China. Werkplaatsen waar ivoor wordt verwerkt zijn sinds 31 maart verboden. En met ingang van eind dit jaar mag ivoor niet meer in Chinese winkels worden verkocht.

In China was de handel in gestroopt ivoor weliswaar verboden, maar de handel in legaal ivoor, bijvoorbeeld in beslag genomen partijen, ging gewoon door. Het stoppen van de legale verkoop moet een einde maken aan de grijze handel: gestroopt ivoor werd van valse certificaten voorzien om het te 'legaliseren'.

 

Speculanten

WJC is echter niet overtuigd dat de prijsdaling ook goed nieuws voor de bedreigde Afrikaanse olifant betekent. Handelaren geven aan dat ze van hun voorraden afwillen voor het eind van het jaar. Aan de andere kant zijn er ook speculanten die nu in slag slaan in de verwachting dat de illegale handel op een later moment aantrekt, als de autoriteiten hun aandacht voor de ivoorhandel verliezen.

In theorie zou het zelfs kunnen betekenen dat er nu meer olifanten worden afgeslacht voor hun slagtanden. Voor hetzelfde budget kunnen speculanten nu immers veel meer ivoor kopen. Ieder jaar worden naar schatting 20.000 tot 30.000 olifanten door stropers omgelegd.

 

Smokkel

De douane in Beijing maakte deze week bekend dat het in de afgelopen zes maanden 520 stukken ivoor of ivoren voorwerpen in beslag heeft genomen. Het lijkt om kleine vissen te gaan, voor-namelijk Chinese werknemers die uit Afrika terugkeren. Er zijn geen cijfers bekendgemaakt over professionele handelaren die aan de zuidgrens actief zijn. Maar WJC hoorde uit het circuit van Vietnamese handelaren dat verschillende Chinese afnemers zijn gearresteerd.

De regering van Oeganda heeft een onderzoek heropend naar de diefstal van ivoor in 2014. Toen werd 1,3 ton in beslag genomen ivoor weggenomen uit het kantoor van de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor natuurbescherming. Daarbij wordt ook de rol van twee Chinese diplomaten onderzocht, die ervan worden verdacht het ivoor naar China te hebben gesmokkeld. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken herhaalde deze week dat die beschulding "totaal ongefundeerd" zijn.

vrijdag 2 juni 2017


Gerelateerde onderwerpen:

Totaalverbod op import van ivoor
'Chinese handelsmissie smokkelde ivoor'
Politie houdt smokkelaars van bedreigde dieren aan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder