Broodje Blogaap: China in het nieuws week 22
Andere verhalen over China in de media waren deze week: een verhaal dat Chinezen wakker houdt, rijp voor de zwarte lijst en examenstress.
Du Du is sinds deze week China's bekendste varken. Doorgaans zien Chinezen varkens primair als voedsel in de dop. Maar een familie in Shenzhen piekert er niet over Du Du te slachten, al jaagt het dier de familie op kosten en de buren op de kast.
Dat zit zo. Acht jaar geleden werd Du Du door de familie voor 800 yuan gekocht bij een dierenzaak. De winkeleigenaar prijsde het aandoenlijke biggetje aan als een 'mini-varken' dat hooguit enkele kilo's zou worden. Maar het viel de familie direct op dat Du Du een behoorlijke eetlust had en groeide als kool. Acht jaar later is het dier uitgedijd tot een varken van 150 kilo dat de familie arm eet. Ook stinkt het dier verschrikkelijk, zodat het varkentje drie keer per week moet worden gewassen.
Maar dit is niet het grootste probleem. Du Du snurkt namelijk. En niet zo'n beetje ook. De familie is de afgelopen jaren al zes keer door boze buren gedwongen te verhuizen. De verhuizing afgelopen week haalde het Chinese nieuws en nu is Du Du beroemd in heel China.
Autoriteiten in Songtao zijn op zoek naar een toerist die maandag vernielingen heeft aangericht in een druipsteengrot. Ze openbaarden bewakingsbeelden waarop te zien is hoe een bezoeker met twee karatetrappen een stalagmiet omlegt.
De video ging al snel viral en Chinese internetgebruikers zijn ontzet dat een toerist in een paar seconden vernielt waar de natuur tienduizenden jaren over heeft gedaan om het te maken.
Als de man wordt gevonden wacht hem volgens de beheerder van de grot een educatieve preek en een boete van 500 yuan (75 euro). Die lage straf maakt internetgebruikers zo mogelijk nog bozer. Maar het is niet de boete waar de vernieler bang voor moet zijn; hij heeft meer te vrezen dat de levende zoekmachine zijn identiteit achterhaalt en openbaart.
Komende week gaan miljoenen Chinese middelbare scholieren het belangrijkste examen van hun leven doen. Want hun score op het gevreesde gaokao bepaalt of ze komend studiejaar naar een goede hogeschool of universiteit mogen. Dat betekent dat in vele Chinese gezinnen nu de zenuwen door de keel gieren.
Er is een hele industrie rondom het gaokao ontstaan, met producten en diensten die de prestaties moeten bevorderen. Maar taxichauffeurs in Bozhou en Chaohu in de arme provincie Anhui dragen belangeloos een steentje bij. Zij hebben aangeboden examenkandidaten de komende dagen gratis te vervoeren.
Bij de foto: nog meer studienieuws. Sun Yumeng en Sun Yutong studeerden deze week af aan de Harvard Universiteit. De identieke tweeling uit Nanjing was al eerder in het nieuws toen ze afstudeerden aan Fudan Universiteit in Shanghai, een van China's beste opleidingsinstituten. Ook de foto's van hun tijd bij het bodybuilding team kunnen veel Chinezen zich nog goed herinneren. Het is inderdaad een plaatje.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap