China overweegt versoepeling eenkindpolitiek
Om de gevolgen van de vergrijzing tegen te gaan, overwegen Chinese beleidsmakers om de eenkindpolitiek te versoepelen en de pensioenleeftijd te verhogen. Dit najaar worden nieuwe regels verwacht.
Belangrijkste voorstel is dat ouderparen waarvan één van beide ouders enig kind is zal worden toegestaan een tweede kind te nemen. Nu is dat alleen toegestaan voor ouderparen waarvan beide ouders enig kind zijn. Dat zegt Mao Qun'an, woordvoerder van de nationale commissie voor familieplanning tegen staatspersbureau Xinhua.
Gezien het feit dat de eenkindpolitiek 34 jaar geleden is ingevoerd, betekent dit dat miljoenen ouderparen in aanmerking komen voor gezinsuitbreiding. Analisten houden rekening met een babyboom van 9,5 miljoen kinderen.
Ontgroening en vergrijzing
Op grond van demografische ontwikkelingen wordt al jaren gefilosofeerd over wijziging van de familiewetgeving. China ontgroent en vergrijst tegelijk. De beroepsbevolking krimpt, waardoor het moeilijker wordt om de fabriek van de wereld aan de gang te houden.
Tegelijkertijd neemt door de sterk toegenomen levensverwachting het aantal ouderen toe. Momenteel zijn er nog vijf werkzame Chinezen op iedere gepensioneerde. Bij ongewijzigd beleid zal dit in 2035 zijn gedaald naar twee op één. De Chinese regering zou daarom ook overwegen de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. Nu gaan Chinese vrouwen met 55 jaar met pensioen; mannen met 60 jaar.
Succesvol, maar met sociale gevolgen
De eenkindpolitiek is in 1979 ingevoerd om de sterke bevolkingsgroei te remmen. De beleidsmakers wilden zo werkloosheid, hongersnood en armoede bestrijden. In dit licht is het beleid succesvol geweest. Het leidde echter ook tot veel sociale problemen; een groot aantal abortussen en een scheve verhouding tussen het aantal geboren jongetjes en meisjes, waardoor er een overschot aan single mannen is ontstaan.
Het beleid kent een aantal uitzonderingen: boeren, vissers, ouderparen die allebei enig kind zijn en ouders die een dochter hebben mogen onder de huidige regels al een tweede kind krijgen. Etnische minderheden mogen zoveel kinderen krijgen als ze willen. Daarnaast zijn er steeds meer gezinnen die de boetes op overtreding van de gezinsplanningsregels kunnen betalen.
Gerelateerde onderwerpen:
India heeft in 2028 meer inwoners dan ChinaChina dringt extreme armoede terug
144 Miljoen achtergelaten ouderen op platteland