economie cultuur politiek RSS

VS en China bijeen voor veiligheidstop

VS en China bijeen voor veiligheidstop

Chinese en Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers komen woensdag in Washington bijeen om over veiligheidsvraagstukken te praten. Noord-Korea, IS en de Zuidchinese-Zee staan bovenaan de agenda.

De Amerikaanse delegatie wordt geleid door ministers Rex Tillerson van buitenlandse zaken en Jim Mattis van Defensie. Die van China door staatsraad Yang Jiechi en generaal Fang Fenghui, hoofd van de gezamenlijke staf van het Volksbevrijdingsleger.

Het is voor het eerst dat de US-China Diplomatieke en Veiligheidsdialoog wordt gehouden. President Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping hebben daarover tijdens hun kennismaking in april afspraken gemaakt. Onder Trumps voorganger Barack Obama was er ook een dialoogmechanisme, maar daarin vielen veiligheid en economie samen.

 

Strijd tegen IS

Vijf maanden na de start van de Trump-regering is van een coherent China-beleid nog geen sprake. Veel sleutelposities in het regeringsapparaat zijn nog niet bezet en verschillende diplomatieke veteranen zijn opgestapt uit onvrede met de nieuwe president. Analisten verwachten daarom geen doorbraken tijdens de top. Het biedt China zelfs de kans de besprekingen te domineren en in een voor Beijing gunstige richting te sturen.

De Amerikanen hebben een onderwerp bovenaan de agenda gezet waar het met China stappen kan maken. Susan Thornton, waarnemend staatssecretaris voor Oost-Azië sprak maandag de wens uit dat China actiever bijdraagt aan het bestrijden van IS. "We hopen op een goed gesprek over wat ze nog meer zouden kunnen doen, in ieder geval in het voorzien van middelen voor regeringen die strijden tegen terrorisme en het bouwen van capaciteit voor regeringen en veiligheidstroepen op verschillende plaatsen."

 

Noord-Korea

Gecompliceerder ligt het dossier Noord-Korea. Beide landen voelen er niets voor dat Kim Jong-un kernwapens ontwikkelt. Maar over de manier waarop het regime in Pyongyang tot inkeer kan worden gebracht zijn ze het hartgrondig oneens. Noord-Korea ligt aan een economisch infuus van China en de VS denken dat economische strafmaatregelen de beste manier zijn om Kim Jong-un te bewegen de ontwikkeling van kernwapens te laten stoppen.

China heeft zijn invloed op de kameraden in Pyongyang de afgelopen jaren steeds verder zien afnemen. De relaties zijn ronduit kil te noemen. Beijing vreest dat als het de duimschroeven verder aandraait dat tot destabilisatie van Noord-Korea kan leiden met een enorme vluchtelingenstroom als gevolg. En daarna -strategisch gezien nog erger- een mogelijke hereniging van Noord- en Zuid-Korea, waarbij Amerikaanse troepen en hun anti-raketssystemen niet meer aan de 38ste breedtegraad, maar aan de Chinese grens staan. Trumps wapengekletter rond het Koreaans schiereiland geeft Beijing de rillingen. Liever ziet Beijing dat het conflict aan de onderhandelingstafel wordt opgelost. De VS zouden hiervoor wisselgeld moeten meebrengen, zoals het afzien van gezamenlijke legeroefeningen met Zuid-Korea.

 

Zuidchinese-Zee

En dan is er nog de Zuidchinese-Zee. De Amerikaanse regering hoopt Beijing te bewegen voorlopig af te zien van landwinningsprojecten en fortificatie van landmassa's in betwist gebied. Het lijkt echter op voorhand moeilijk denkbaar dat Beijing daarover toezeggingen doet.

Volgens Beijing staat het in zijn recht en bestaat er helemaal geen conflict. Zij vinden juist dat de Amerikanen het vuurtje steeds weer aanwakkeren met geen ander doel dan de opkomst van China tegen te gaan.

dinsdag 20 juni 2017

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Yang Jiechi

Gerelateerde onderwerpen:

Pentagon ziet militaire invloed China groeien
Duterte: "China dreigde met oorlog"
China plaatst defensiesysteem op omstreden eiland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder