China ontkent verbod op VPN's (een beetje)
De Chinese overheid weerspreekt berichten dat zij het gebruik van software om de Chinese Firewall te omzeilen onmogelijk gaat maken. Maar impliciet wordt erkent dat het wel een stuk lastiger gaat worden.
Wordt het gebruik van VPN-software binnen China onmogelijk gemaakt of niet? Persbureau Bloomberg berichtte afgelopen maandag op basis van anonieme bronnen dat drie grote Chinese telecomproviders, China Mobile, China Unicom en China Telecom, de opdracht hebben gekregen om VPN-gebruik per 1 februari 2018 te blokkeren.
Maar het ministerie van industrie en informatietechnologie liet woensdag weten dat het bericht onjuist is. Volgens het ministerie betreft het verbod alleen illegale gebruikers van VPN-software en zullen legale gebruikers ongemoeid worden gelaten. Impliciet geeft het daarmee toe dat een grote categorie VPN-gebruikers vanaf februari zal worden geblokkeerd.
Vrije informatiestroom
Een VPN -de afkorting staat voor Virtual Private Network- is software die wordt gebruikt om door middel van versleuteling veilig te communiceren, maar kan ook geografische blokkades ontwijken. Door een lokaal netwerk te creëren is het onmogelijk te bepalen waar de gebruiker zich precies bevindt. Op die manier kan ook de Chinese blokkade van buitenlandse websites voor de gek worden gehouden; de censuursoftware denkt dat de gebruiker zich buiten China bevindt.
Buitenlandse en Chinese ondernemingen die afhankelijk zijn van een vrije informatiestroom kunnen toestemming krijgen zo'n VPN te gebruiken. Ook voor streng geselecteerde overheidsdiensten en wetenschappers is dat legaal. Maar vele tienduizenden Chinese burgers en expats hebben zonder toestemming VPN-software om bijvoorbeeld geblokkeerde sites als Facebook en Twitter te kunnen gebruiken. Zij worden wel door de maatregelen getroffen.
Gerelateerde onderwerpen:
Online platform lesbiennes onverwacht uit de luchtBBC-team mishandeld; gedwongen verklaring te tekenen
Correspondenten in China ervaren toenemende druk